Lassú, akadozik, lefagy? Gyorstalpaló Windows felhasználóknak

Forduljon a rendszergazdához! –mondja nekünk gyakran kedvenc számítógépünk, amikor valami nem várt probléma adódik. De hányan tartunk ilyet a szekrényben? Íme, néhány tanács, mielőtt a szervizhez fordulnánk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 28. szabo.daniel

Forduljon a rendszergazdához! –mondja nekünk gyakran kedvenc számítógépünk, amikor valami nem várt probléma adódik. De hányan tartunk ilyet a szekrényben? Íme, néhány tanács, mielőtt a szervizhez fordulnánk.


 

Lassan tölt be a rendszer, nehezen indulnak a programok:

– Ellenőrizzük, hogy mennyi szabad hely maradt a merevlemezen! (Start menü/Saját gép, „C” meghajtó/Tulajdonságok) Ha kevesebb, mint 10 GB helyünk van, végezzünk nagytakarítást! 1-2 évente érdemes a merevlemez töredezettség-mentesítését is elvégezni (Start menü/Saját gép/„C” meghajtó/Tulajdonságok/Eszközök)

– A RAM memória nem elegendő, az indításnál túl sok háttérprogram indul el. (a tálca jobb szélén látjuk ezek ikonjait) Ezekbe belépve tiltsuk le a feleslegesek elindulását!

– Elképzelhető, hogy vírus van a gépen. Győződjünk meg arról, hogy a víruskeresőnk friss, és végezzünk teljes víruskeresést! Célszerű a Windows automatikus frissítését is bekapcsolnunk (Start menü/Biztonsági központ), hogy rendszerünk minél védettebb legyen.

– Régebbi gép esetén egyszerűsítsük a Windows grafikai megjelenését (Start Menü/Vezérlőpult/Rendszer/Haladó/Teljesítmény)!

– Programok telepítése és törlése után a rendszerleíró adatbázis „elszemetesedik”. Ezt néha érdemes megtisztítani egy megfelelő programmal.

Bizonyos programok egy felugró ablak után leállnak („A Windows hibát észlelt…”):

– Telepítsük újra az adott programot! Igyekezzünk az interneten elérhető legfrissebb verziót letölteni.

– A hibaüzenetben általában szerepel egy hibakód. Keressünk rá internetes fórumokban, és szinte biztosan találunk megoldást.

A számítógép hirtelen kikapcsol:

– Okozhatja a gép túlmelegedése. Figyeljünk arra, hogy jól szellőző helyen legyen, és ne pakoljuk körbe. Időnként a processzor és a hűtő közötti hővezető anyag elhasználódik, ennek javítását bízzuk szakemberre!

– Ha ezt egy kék képernyő kíséretében teszi, az valamilyen komolyabb hardver vagy driver hibára utal. Forduljunk szakemberhez!

Végezetül néhány jó tanács:

– Ha a működés közben a merevlemezből szokatlan, kattogó hangot hallunk, azonnal mentsük le az adatokat, és cseréltessük azt ki!

– Rendszeresen végezzünk biztonsági mentést külső adattárolóra! Erre léteznek automatikus „backup” programok, amelyek ára a töredéke annak, amit egy adatmentő cég húz ki a zsebünkből, ha már késő…