Lesz-e fehér karácsony?

Évről évre azt találgatjuk, vajon idén hópelyhek néma hullásába burkolózva töltjük-e az ünnepeket? A Családháló utánajárt, lesz-e fehér karácsony?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 22. czefernek.lena

Évről évre azt találgatjuk, vajon idén hópelyhek néma hullásába burkolózva töltjük-e az ünnepeket? A Családháló utánajárt, lesz-e fehér karácsony?


Az elmúlt 20 év hó adatai azt mutatják, hogy az emlékeinkben őrzött fehér karácsony igencsak ritka volt – derül ki az OMSZ tájékoztatásából. Felhívják a figyelmet: az ország különböző tájain más-más gyakorisággal, valószínűséggel jelenik meg a hó a karácsonyi napokban. A budapesti mérőállomás adatai alapján például az elmúlt 20 év negyed részében, vagyis 25%-ában volt néhány vagy több cm vastagságú hótakaró karácsony első napján. Vagyis a főváros pesti részén nem túl gyakori, hogy a hó tegye hangulatossá az ünnepeket.

Az OMSZ előrejelzései a hosszú távra, több napra lefuttatott légköri modelleken alapulnak. A modell futtatások eredményei azonban napról napra kisebb vagy nagyobb mértékben változhatnak. A naponta frissülő információk birtokában közölték: az idei karácsony időjárásáról tényszerűen beszélni a szokásosnál is nehezebb feladat, ugyanis nagyon nagy bizonytalanságot jeleznek az időjárási modellek.

A Kárpát-medence térsége egyfajta ütközőzónája lesz a kelet-európai fagyos légtömegnek, illetve a Nyugat-Európában uralkodó enyhe, csapadékos időjárásnak. A két légtömeg valószínűsíthető határvonala napról-napra vándorol a számítógépes szimulációk szerint, ugyanakkor akár pár száz kilométeres eltolódás is évszakos eltéréseket eredményezhet a várható időjárásban. Ez nemcsak a hőmérsékletre igaz, hanem a csapadékra és annak halmazállapotára is – döntően befolyásolva a fehér karácsony esélyeit.

Az OMSZ ugyanakkor leszögezi, hogy mivel az elmúlt napok bizonytalansága után modellfuttatásokban nem következett be lényeges változás (kitartanak a karácsonyi enyhülés mellett, sőt még nagyobb valószínűséggel jelzik a melegedést), így az enyhüléssel kapcsolatban a korábbinál nagyobb bizonyossággal beszélhetünk a karácsonyi kilátásokról, ugyanakkor a vasárnapra, hétfőre várható csapadék típusában még van bizonytalanság.

A pénteki előrejelzések szerint az enyhülést csapadékhullás kíséri. Vasárnap hajnaltól nyugat felől egyre többfelé várható a havazás, amit a melegedés miatt havas eső, eső vált fel, átmenetileg azonban a középső és az északi országrészben ónos eső is hullhat. Az Északi- középhegység térségében még hétfőn délelőtt is lehet hó, ónos eső, majd ott is megszűnik a csapadék. Ezt követően karácsony másnapján lehet számítani több helyen esőre. A hőmérséklet napról napra emelkedik. Hétfőn északkeleten még fagypont közelében maradhat a hőmérséklet napközben, de karácsony két napján főként délen és nyugaton már +10 fok fölötti meleg is lehet. A fentiek alapján Szentestére az Északi-középhegység térségében maradhat meg a hó.

A fehér Karácsony valószínűsége: 0%, kivéve északkeleten, ahol 60% – derül ki az OMSZ közleményéből.