- Családháló - https://csaladhalo.hu -

Magyarok is ott vannak a kétmilliárdos legóbizniszben

A Lego közel 59 éve szabadalmaztatta legendás építőjátékát, ami attól (is) különleges, hogy az 1958 óta gyártott összes elem kompatibilis egymással, így még a hatvanas években vásárolt darabok is gond nélkül egybeépíthetők a tavaly karácsonyra kapott kockákkal.

A dán játékgyártó készletei a Föld minden pontján népszerűek, generációk nőttek fel a műanyag kockák bűvöletében, és a Lego napjainkra a világ egyik legerősebb brandje, egyedül a Disney előzi meg a Brand Finance impozáns ranglistáján [1].

A kreativitást előtérbe helyező játék varázslata ráadásul sokszor nem ér véget a gyerekkorral: felnőttek milliói élnek a Lego bűvöletében, és építenek olyan fantasztikus dolgokat, amelyek láttán az embernek simán eláll a lélegzete.

Dollármilliárdos üzlet

A nemegyszer elképesztően részletes és hatalmas műremekek viszont rengeteg legókockát igényelnek, amit képtelenség csak saját gyűjteményből vagy gyári szettek vásárlásával biztosítani. Az ezredfordulót követően éppen ezért alakult ki egy olyan globális online piac, ahonnan beszerezhető szinte bármilyen legóalkatrész, a legújabb kockáktól az olyan elemekig, amiket már évek óta nem is gyártanak. 

A legóelemek legismertebb lelőhelye a 2001-ben alapított Bricklink [2], ami lényegében az eBay-hez hasonlóan működik: mindenki feltöltheti a saját portékáját, a vásárlók pedig csemegézhetnek a több ezer árus milliós elemkínálatából.

A Bricklink (vagy a többi, hasonló elven működő piactér) viszont nemcsak a rendszerében hasonlít az eBay-re, hiszen a felesleges kockáikat kiszóró magánszemélyek mellett olyan cégek is használják, amelyek kifejezetten a másodkézből származó legóra szakosodtak.

A cikket itt tudod továbbolvasni! [3]

Hozzászólások

hozzászólás