Meghatározták a sikeres házasság hét titkát

Bár a házasságkötések száma világszerte csökkenő tendenciát mutat, ráadásul ezek legalább fele válással végződik, a házasság intézményét napjainkban is illetlenség megkérdőjelezni. Legyen a házasságkötés oka szerelem, érdek, társadalmi nyomás vagy csak "mert így szokás", az érintettek a nagy esemény előtt nem szokták alaposan megvizsgálni, hogy mitől működik jól hosszú távon egy frigy.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 28. bencze.aron

Bár a házasságkötések száma világszerte csökkenő tendenciát mutat, ráadásul ezek legalább fele válással végződik, a házasság intézményét napjainkban is illetlenség megkérdőjelezni. Legyen a házasságkötés oka szerelem, érdek, társadalmi nyomás vagy csak “mert így szokás”, az érintettek a nagy esemény előtt nem szokták alaposan megvizsgálni, hogy mitől működik jól hosszú távon egy frigy.


Egy hamarosan bemutatásra kerülő amerikai dokumentumfilm azonban éppen ezeket a nem divatos kérdéseket boncolgatja. A házasság kritikus szemmel történő vizsgálata már régóta esedékes lenne, hiszen a siker valószínűsége a statisztikák alapján alig 50 százalék, amire az üzleti életben senki sem alapozna vállalkozást. Miért gondoljuk hát, hogy a házasságnál ez elég?

A boldogító igen utáni időket bemutató film készítője saját példájával is bizonyítja, mennyire nincs garancia egy házasság sikerességére: a rendezőnő második házassága nem érte meg a film elkészülését. Saját története és házasságának kudarca alkotja a film keretét, amelyben szakértők és házaspárok adnak tanácsokat és mutatnak utat. A film alapján a sikeres házasság alábbi titkait lehet kiemelni:

1. A házasságokban előforduló problémák 69 százaléka állandónak tekinthető és csak 31 százaléka oldható meg. Ezért olyan valakit válasszunk házastársunknak, akivel ezek ellenére is együtt tudunk élni.

2. Minél gyakrabban és lehetőleg változatosan fejezzük ki, hogy egyetértünk társunkkal. Igen helyett mondjuk például, hogy “Jó ötlet” vagy “Erre nem is gondoltam”, esetleg “Mivel ez fontos neked, legyen úgy”.

3. A lelki társ ne azt jelentse, hogy az illető kezdettől fogva tökéletes számunkra, hanem hogy azzá válhat a kapcsolatban.