Mese, mese, meskete

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy mesemondó! Benedek Elek 152 évvel ezelőtt,  szeptember 30-án született, ami a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005-től a Népmese Napja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 29. szabo.daniel

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy mesemondó! Benedek Elek 152 évvel ezelőtt szeptember 30-án született, ami a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére 2005-től a Népmese Napja.


Benedek Elek 1859-ben Kisbacon látott napvilágot és élete – akár a jó népmese – fordulatokban gazdag és termékeny volt. A bölcsészként tanuló mesemondónk pályafutása során volt újságíró, országgyűlési képviselő, mesegyűjtő, író; hagyatékát minden magyar a gyerekkorától ismeri. Meséket gyűjtött és fordított is, rengeteg mesekönyve jelent meg. A nagy mesemondó születésnapja így méltán válhatott a magyar népmese hivatalos ünnepévé.

A Magyar Olvasótársaság felhívása szerint, „a népmese az olvasás táltos lova. Kulturális és lelki örökségünk ápolása, továbbadása egészségünk záloga. Múltunkban gyökerező jelenünk a jövőnk legerősebb tartópillére. Állandóan jelenvaló, az egyes generációk értelmezésében újra feléledő és újjászülető népmeséink fényes példái az átörökítésnek, a túlélésnek. Bennük rejteznek kincseink és titkos erőink.”

Idén a népmese napján a Társaság a korai olvasásfejlesztés fontosságára hívja fel figyelmünket, amihez a népmesék jelentik azt az útravalót, amivel a szülők elláthatják a nagyvilágba kalandokra induló gyermekeiket és ami segíteni fog az élet nagy kalandjainak sikeres teljesítéséhez.

A Népmese Napján – kicsiknek és nagyoknak -, ajánljuk a Magyar Elektronikus Könyvtárban ingyenesen elérhető meséket, mint amilyen például Benedek Elek: Többsincs királyfi és más mesék című kötete.