Meteorológus: Nehéz időszak elé nézünk!

Török László meteorológus szerint az időjárási frontok eddigi és a következő hetekben is várható gyors váltakozásait, hullámzásait még azok is megérzik, akik jó egészségi állapotban vannak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 26. bencze.aron

Török László meteorológus szerint az időjárási frontok eddigi és a következő hetekben is várható gyors váltakozásait, hullámzásait még azok is megérzik, akik jó egészségi állapotban vannak.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI megkeresésére szombaton arról beszélt, hogy a mostani, február végi meleg idő egyáltalán nem szokatlan, így például 2008-ban ezekben a napokban mértek már 20 Celsius-fok feletti hőmérsékletet is. Szombat délután az ország nyugati részén 16 fok volt.

A meteorológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani felmelegedés a nemrég véget ért, hosszabb ideig tartó hideg időszak után következett, és a következő napokban is hasonlóan változékony időjárás lesz. Hozzátette: az előrejelzések szerint néhány napos lehűlés várható, majd újabb felmelegedés lehet a jövő hét végén, és március elejére újabb erőteljesebb lehűlésre számítanak.

Török László szavai szerint “ez a legrosszabb”, mert a frontok gyors változásait mindenki megérzi.

A meteorológus arról beszélt, hogy egy adott időjáráshoz, annak hatásaihoz az ember szervezete egy idő után hozzászokik, de ha ez nem tartós, és hirtelen újabb és újabb változások jönnek, “megint alkalmazkodni kell”, akkor azt már az ember szervezete nagyon nehezen viseli el.

Elmondta, az ilyen hullámzó időjárás idején több a haláleset, mert az idősebbek, gyengébb egészségi állapotúak szervezete nehezen bírja a különböző terheléseket.

Hozzátette, egy ilyen időjárás elviseléséhez jó fizikai állapot és stressztűrés kell. Mint mondta, nem elég most “bekapkodni a különböző vitaminokat”; a szervezet megfelelő erőben tartására nemcsak ilyenkor, hanem egész évben oda kell figyelni.

Figyelmeztető előrejelzés a viharos szél miatt

A viharos szél miatt mára figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Eszerint a Dunántúl északkeleti felén, a főváros környékén és a Duna-Tisza közén az északnyugati szelet az esti órákig időnként viharos (60-70 km/h-s) lökések kísérik. Elsősorban a Dunántúli-középhegység térségében és a középső országrészben 70 km/h-t kevéssel meghaladó lökések is előfordulnak.

Vasárnap napközben az ország nagyobb részén lesznek erős, időnként viharos lökések (60-65 km/h) északi, északnyugati irányból.

Napsütés, záporok, kedden melegfront

Az idokep.hu előrejelzése szerint vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett felhőátvonulásokra, szórványosan kialakuló záporokra, délutántól hózáporokra számíthatunk. Élénk, a Dunántúlon és a főváros környékén gyakran erős lesz az északnyugati szél. Hajnalban -1 és +5, kora délután 6 és 11°C közötti hőmérsékletekre van kilátás.

Hétfőn többórás napsütésre számíthatunk, legfeljebb a keleti határszélen fordulhat elő hózápor. Élénk marad a szél, a fagyos reggelt követően napközben 2 és 6°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden melegfront érkezik, felhőzetéből többfelé várható eső, keleten, északkeleten kezdetben havaseső, havazás is. Még hideg marad az idő. Szerdától szárazabb, naposabb, tavaszias idő köszönt be. A légmozgás is gyengül.