Mézeskalácsházak Sződligeten

Egyedülálló látványban lehet részük advent idején azoknak, akik a Duna bal partján lévő, Budapest és Vác között fekvő Sződligetre látogatnak, és megnézik a napköziotthonos óvoda nagytermében a falu mézeskalácsból épített mását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 07. czefernek.lena

Egyedülálló látványban lehet részük advent idején azoknak, akik a Duna bal partján lévő, Budapest és Vác között fekvő Sződligetre látogatnak, és megnézik a napköziotthonos óvoda nagytermében a falu mézeskalácsból épített mását.


A formák sütését már megkezdték, a jótékonysági vásárral egybekötött kiállítás bevételét óvodai fejlesztő játékok vásárlására, illetve a sződligeti iskola informatikai hálózatának fejlesztésére szánják – mondta az MTI-nek a civil akció főszervezője.

Szinte Edit az öt éve indult és folyamatosan fejlődő „mézeskalácsos” program előkészületeit részletezve úgy fogalmazott: most is rengeteg mézet, lisztet, cukrot, kakaóport használnak fel (számos szponzor segítségével), és több tucatnyi óvodás, iskolás, szülő és nagyszülő dolgozik egy ideje, hogy december 8-ára felépüljön az „illatos” falucska.  

2011-ben 100 különleges mézeskalács ház készült el kizárólag helyi alapanyagokból, közöttük az óvoda, a sződligeti vasútállomás és a templom makettje. A mézeskalácsból „kisütött”, illetve összeállított házak mindegyike különbözött egymástól: volt közöttük csipkemintás tetejű, tulipános díszítésű, de Jancsi és Juliska cukorkaotthona és a skandináv hangulatú rénszarvasos ház is nagy sikert aratott. Ezt a hagyományt folytatják idén is, tovább színesítve és bővítve a látványt – tette hozzá.

Mivel a kiállítás „kinőtte magát”, az „utcai látképekkel, közlekedési eszközökkel” gyarapított mézeskalács-kollekciót a plébániáról a sződligeti napköziotthonos óvodába költöztetik. A széleskörű összefogásnak köszönhetően a december 8-ai megnyitót követően színes kísérőprogramokat is szerveznek: a Vadrózsák Néptáncegyüttes például székely pásztorjátékkal és betlehemes előadással szórakoztatja a mézeskalácsfalu látogatóit. A forralt bor, sült gesztenye és sült krumpli mellett ajándékötleteket is kínálnak.

A jótékonysági kiállítás és vásár december 8-án és 9-én, 10 és 18 óra között tart nyitva, a falu építéséről folyamatos tájékoztatást ad a www.mezeskalacsfalu.hu honlap.