Mi történt Diana éjkék nagyestélyijével?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 18. czefernek.lena

Bejárta nyáron a világot a hír, amely szerint rekordösszegnek számító 510 ezer fontért (169 millió forint) kelt el egy floridai árverésen Diana hercegnő híres éjkék nagyestélyije. A minap napvilágot látott információk szerint azonban a selyembársony toalettet nem, hogy nem adták el, de még a tulajdonjogáról is heves viták folynak.


A néhai walesi hercegnő ebben az éjkék nagyestélyiben kápráztatta el először az amerikai közönséget, amikor 1985-ben John Travolta színésszel táncolt a Ronald Reagan elnök és felesége, Nancy által adott vacsorán a Fehér Házban. A selyembársony ruhaköltemény egy csapásra a hercegnői gardrób egyik legékesebb darabja lett.
A híres estélyi most ismét a figyelem központjába került. A Waddington’s aukciósház júniusi árverése óta zajló jogi hercehurcák és a ruha tulajdonjogáról szóló csatározások közepette a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív brit lap ugyanis bebizonyította, hogy az éjkék felöltőt valójában nem árverezték el, mint, ahogy azt a másik kilenc ruhát sem, amelyek egykor mind a hercegnő gardróbjában lógtak és állítólag kicsivel több mint 2 millió fontért (662 millió forint) keltek el a nyári aukción.
A Victor Edelstein által tervezett éjkék ruha és tizenhárom másik estélyi még Diana unszolására kerültek először egy jótékonysági érverésre 1997-ben New Yorkban. Az egyedülálló gyűjteményt a floridai Tampában élő Maureen Dunkel vásárolta meg 420 ezer fontért (139 millió forint).
Alig két hónappal Diana Párizsban bekövetkezett halála után az asszony világkörüli turnéra indult a gyűjteménnyel és a bevételeket az általa életre hívott Nép hercegnője jótékonysági alapítvány támogatására fordította. A ruhákat több amerikai, kanadai és új-zélandi városban is kiállították, majd tíz éven át a londoni Kensington-palotában voltak, ahol Diana élt, miután elvált Károly hercegtől.
Dunkelnek azonban idővel anyagi nehézségei támadtak. Másfél millió fonttal (496 millió forint) tartozott különböző hitelezőknek, és ezen belül 1 millió font kölcsönt vett fel a ruhákat ajánlva biztosítékként.
A Waddington’s nyári bejelentése szerint az árverés estéjén a híres “Travolta” ruha is gazdát cserélt, a valóságban azonban a ruhát nem adták el. Mint utóbb az aukciósház elismerte a júniusi árverésen csupán három, majd nem sokkal később még egy toalettet sikerült értékesíteniük, ezzel 250 ezer fontra (83 millió forint) emelve a befolyó összeget.
“Dunkel egyáltalán nem akart megválni a ruháktól. Ezeknek köszönhetően került be a tampai elit körökbe, ahol mindenki úgy ismerte, mint a hölgy, aki megvásárolta Diana ruháit” – mondta Peter Bennett építési vállalkozó, akinek 170 ezer fonttal (56 millió forint) tartozik az asszony, és aki azt remélte, hogy a ruhák értékesítéséből befolyt összegből Dunkel kiegyenlíti tartozását.
“Ha nem lett volna megkötve a kezünk a kezdő licitet illetően, akkor sokkal jobban ment volna az aukció. A nap végére azonban Dunkel már egyáltalán nem akart megválni a ruháktól. Arról pedig nincsen tudomásunk, hogy kinek a tulajdonában voltak a ruhák, amelyeket nem adtunk el” – mondta a Waddington’s illetékese.
A ruhák tulajdonjogáról jelenleg is éles vita folyik. Maureen Dunkel valószínűleg további jogi lépéseknek néz elébe. Az aukciós házat pedig “hamis” eladással vádolják.