Miért nincs kedv a szexhez?

Ha az életed olyan szomorú események körül forog, mint egy betegség, vagy a munkahelyed elvesztése, valószínűleg a legutolsó, amire gondolsz, az egy forró éjszaka a partnereddel - írja a Woman's day. A traumák ideiglenesen blokkolhatják a szexuális vágyat, de ez csak átmeneti zavar, mert az elveszett libidót vissza lehet szerezni. Íme 10 rázós szituáció, és a megoldások.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 22. szabo.daniel

Ha az életed olyan szomorú események körül forog, mint egy betegség, vagy a munkahelyed elvesztése, valószínűleg a legutolsó, amire gondolsz, az egy forró éjszaka a partnereddel – írja a Woman’s day. A traumák ideiglenesen blokkolhatják a szexuális vágyat, de ez csak átmeneti zavar, mert az elveszett libidót vissza lehet szerezni. Íme 10 rázós szituáció, és a megoldások.


Ha megérkezik a gyerek
A gyerekszülés után, ha az éjszakai pelenkacserék ellenére esetleg úgy éreznéd, szexelni támadt kedved, még mindig ott van az oxitocin hormon, ami garantáltan minden figyelmedet a baba felé fordítja. Dr. Pepper Schwartz szociológus szerint ráadásul mindezt érzelmi változások is tetézik. “A nőből hirtelen anya leszel, a vaginád már egyben szülőcsatorna is, a melleidet pedig táplálásra használod.” Mindezek ellenére szépen lassan vissza lehet találni az elveszett szexualitáshoz, ez általában 3-6 hónapot vesz igénybe. Dr. Carol Queen szexológus szerint a nő könnyebben visszatalál a szexhez, ha megmarad a partnerek között a gyakori fizikai kontaktus még akkor is, ha közben ott van a baba a karjában. “A simogatás, az ölelés, a csók nagyon fontosak, és az előjáték részei.” Természetesen fontos az is, hogy meglegyen a lehetőség az együttlétre, és legyen olyan nagyszülő, rokon vagy barát, akire időnként rá tudjátok bízni a gyereket. Ha a szex el is marad egy ideig, az intimitást meg kell őrizni, és sokszor elég az is, ha egymás karjában alszotok el.

Ha betegség üti fel a fejét
Ha kiderül, hogy valamilyen betegségben szenvedsz, nagyon fontos, hogy megbeszéld az orvossal, mennyiben érinti ez a szexuális életed, ahogy az is, hogy a partnered tisztában legyen vele. Hiszen nem azért nem szeretkezel vele, mert már nem kívánod. Dr. Queen szerint ilyenkor a felépülésre kell koncentrálni “Minél teljesebb a felépülésed, annál élvezetesebb lesz később a szexuális élet.” A gyógyulás után még eltarthat egy darabig, míg visszaszerzed a libidódat, ha szükségét érzed, akkor kérd szakember segítségét. A maszturbálás, és a közös kísérletezés segít, hogy újra elfogadd magad, és visszataláljatok egymáshoz a partnereddel.