Miért szoptatnak a kismamák a “Facebook képébe”?

Dühös laktivisták – ne tessék kuncogni a meglehetősen pontos megnevezésen – tűntek fel az austin-i Facebook iroda előtt nemrég, hogy ott szoptassák meg kisbabáikat. Ők is csatlakoztak ahhoz a tiltakozó mozgalomhoz, mely elítéli a közösségi háló szerintük megdöbbentően ostoba hozzáállását, már ami a szoptatás képi megjelenítésének tiltását illeti.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 17. czefernek.lena

Dühös laktivisták – ne tessék kuncogni a meglehetősen pontos megnevezésen – tűntek fel az austin-i Facebook iroda előtt, hogy ott szoptassák meg kisbabáikat. Ők is csatlakoztak ahhoz a tiltakozó mozgalomhoz, mely elítéli a közösségi háló szerintük megdöbbentően ostoba hozzáállását, már ami a szoptatás képi megjelenítését illeti.


Facebook kontra kismamák?

Hogy miért tiltották le a kismamákat szoptatás közben ábrázoló képeket a Facebook-ról már sokan és több fórumon is megvitatták. A témának hosszú előtörténete van, a kezdet még 2009-re nyúlik vissza, mikor az első esetek napvilágra kerültek. Számos nő képeit egyszerűen eltávolították, melyen gyermeküket táplálták. A válasz nem maradt el, rengetegen csatlakoztak felháborodásukhoz és cserélték profil képüket saját vagy mások szoptatós képeire, nem kevés munkát adva ezzel a Facebook munkatársaknak. Diszkriminatívnak találták, hogy míg mások háborítatlanul pózolnak erotikus fényképeiken, a szoptatás az obszcén kategóriába került.

Azóta is heves vita folyik pro- és kontra, de a Facebook nem tágít. Szóvivőjük szerint nem tervezik a szigorú szabályozás megváltoztatását. „Komolyan gondoljuk és ez szilárd meggyőződésünk! Természetesen egyetértünk abban, hogy vannak helyzetek, mikor a meztelenség nem közönséges, de naponta több ezer panaszt kell kivizsgálnunk. Obszcén, művészi vagy természetes hatást kelt – mindenképpen pőreségnek számít és itt húztuk meg a határvonalat!” A témának a napokban kibontakozó demonstráció hullám ad ismét aktualitást.

Miért szoptatnak kismamák a Facebook irodái előtt világszerte?

Dühös laktivisták – ne tessék kuncogni a meglehetősen pontos megnevezésen – tűntek fel az austin-i Facebook iroda előtt, hogy ott szoptassák meg kisbabáikat. Ők is csatlakoztak ahhoz a tiltakozó mozgalomhoz, mely elítéli a közösségi háló szerintük megdöbbentően ostoba hozzáállását, már ami a szoptatás képi megjelenítését illeti. Hasonló megmozdulásokat további 14 városban is tartottak világszerte múlt héten. ( Menlo Park –Kalifornia, Amszterdam – Hollandia,  Atlanta – Georgia, Brüsszel – Belgium stb.)
 
A Facebook technikailag engedélyezi a szoptatást ábrázoló képek megjelentetését. Ennek ellenére, ezek a képek gyakorlatilag mégis a közösségi háló tiltólistájára kerülnek és törlődnek szinte minden esetben.

A Facebook állásfoglalása szerint: „…minden megjelenített kebelnek, aktív használatban kell lennie vagy letakart állapotban! Az a mell, melyet nem táplálás céljából fednek fel, megsérti a szabályzatunkat!” – jelentette ki nagyon komolyan a Facebook szóvivője a sajtó képviselőinek.
A fellépő komplikációk és kisebb balesetek ellenére, az austin-i eseményt a tiltakozók sikeresnek nyilváníthatták, hiszen 3 TV és rádió állomás, valamint 2 vezető újság tudósítói is kivonultak a helyszínre.

Néhány Facebook alkalmazott is szimpatizált a megmozdulással, persze valamennyien nők. Vizes palackokkal és kisbabákat jelképező kalapokkal felszerelkezve levonultak és csatlakoztak a demonstrálókhoz. Arról nem szólnak a hírek, hogy kedvet kapott-e valaki felfedni bájait és megmutatni fedetlen keblét “nem aktív használat” közben.