Milyen cipőt vegyünk a gyereknek?

Van-e orvosi indoka annak, hogy a mai anyák szeretik "járáskönnyítő" vagy ortopéd cipőben járatni a gyermekeiket? Nem lenne-e jobb mezítlábazáshoz szoktatni őket? Tartsunk egyensúlyt!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 24. szabo.daniel

Van-e orvosi indoka annak, hogy a mai anyák szeretik “járáskönnyítő” vagy ortopéd cipőben járatni a gyermekeiket? Nem lenne-e jobb mezítlábazáshoz szoktatni őket? Tartsunk egyensúlyt!


Nem lehet egyértelműen kimondani, hogy egy “x” idős gyereknek milyen lábbelit kell viselnie. Sokan a természetessége miatt a mezítlábazásra esküsznek, vannak, akik puhatalpú, megint mások pedig a vastagabb talpú, vastag sarokrésszel gyártott cipőkre voksolnak.

Az orvos véleménye egyértelműen az, hogy probléma esetén – főleg, ha ez szabad szemmel is jól látható – kérjünk szaktanácsot, hiszen egy elhanyagolt tünet akár komoly, visszafordíthatatlan állapothoz is vezethet.

A boka és a láb szalagrendszere a járástanulás folyamatában folyamatosan erősödik. 6-7 éves korig javasolt hátul kéreggel rendelkező, bokát is tartó cipő viselése, különösen abban az esetben, ha belboka befelé dőlése észlelhető – mondja Dr. Moravcsik Bence Balázsortopéd szakorvos.

Az ortopéd szakorvos kérdésünkre, hogy nem egészségesebb-e mégis a mezítlábas megoldás, hangsúlyozta: alap esetben valóban szerencsésebb a mezítláb járatás, vagy otthon duplazokniban való járatás, ez a legfőbb inger ugyanis az izmok erősődéséhez.

Ugyanakkor – teszi hozzá – felállás és az első lépések, a kezdődő járas időszakában érdemes szűrővizsgálatot kérve szakorvoshoz fordulni. Ha belboka befelé dől, ha asszimmetriát tapasztalunk – magyarázza – forduljunk szakorvoshoz. Az ilyenkor javasolt “ortopéd” gyógycipő ugyanis segíthet.

Dr. Moravcsik Bence Balázs

ortopéd-traumatológus szakorvos

Budai Mozgásszervi Magánrendelő

1111 Budapest, Budafoki út 15.

Bejelentkezés: +3670 425 8590

www.bmm.hu