Minden idők leginspirálóbb szerelmi történetei

Szomorúak, meghatóak, elgondolkodtatóak - íme minden idők legszebb, vagy éppen legizgalmasabb szerelmi történetei!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 27. Gyarmati Orsolya

Szomorúak, meghatóak, elgondolkodtatóak – íme minden idők legszebb, vagy éppen legizgalmasabb szerelmi történetei!


Rómeó és Júlia – Rómeó és Júlia az irodalomtörténet talán legismertebb párja, akiknek szerelmét “eljegyezte a halál”. Shakespeare mester örökérvényűt alkotott darabjával.

Trisztán és Izolda – Nem kevésbé szomorú Trisztán, a cornwalli lovag és Izolda, az ír hercegnő története. A lovag azt a megbízást kapja, hogy elvigye Izoldát a cornwalli kiránynak feleségül, ám útjuk során egy bájital hatására (?) egymásba szeretnek, és noha Izolda hozzámegy a királyhoz, titokban Trisztán kedvese marad.

Suzy és Tekergő – Mi lehet édesebb, mint egy enyhén szólva faragatlan, bohém kutyafiú és egy kifinomult eleganciájáról híres kutyalány fittyet hánynak a kapcsolatot ellenző társadalmi nyomásnak és egy tál spagetti felett egymásba szeretnek?

Megható a Mogul Birodalom egykori uralkodójának, Sáh Dzsahánnak és leghíresebb feleségének, Mumtáz Mahalnak a története is: amikor Mumtáz gyermeke szülése során meghalt, Dzsahán egy csodálatos épületet emeltetett számára síremlékként – a Taj Mahalt, amely a mogul síremléképítészet legkiemelkedőbb alkotása.

Abelard és Heloise szomorú története a középkorból maradt ránk. A neves professzor és nála jóval fiatalabb tanítványa, Heloise között fellángoltak az érzelmek. A kapcsolatból egy kisfiú született. Abelard mindent bevallott Heloise nagybátyjának, akinek haragja az idő múltával sem csillapodott, s végül megfosztotta férfiasságától Abelard-t, aki ezután szerzetesnek vonult, míg felesége Benedek-rendi apácának állt. Levelezés útján tartották a kapcsolatot egészen Abelard haláláig. A leveleket a mai napig a világirodalom legszebb írásai között tartják számon.

Bonnie Parker és Clyde Barrow – Mi sem tud két fiatal lelket olyan közel hozni egymáshoz, mint az együtt elkövetett bűncselekmények sorozata…legalábbis Bonnie és Clyde esetében, akik végigrabolták és lövöldözték az USA déli államait, míg erőszakos halált nem haltak – egy katonai csapat tüzet nyitott rájuk –  23 és 25 évesen.

John Adams, az Egyesült Államok második elnöke volt. Mivel nagyon sok időt töltött távol családjától, rengeteget levelezett feleségével, Abigaillel. Az egymásnak írt leveleket később több kötetben adták ki. Szerelmük, kapcsolatuk megelevenedik a papírlapokon, miközben képet kapunk a XVIII-XIX. század mindennapjairól is.

Marie és Pierre Curie – Tudomány és szerelem…talán ez a két szó jellemzi leginkább a világhírű házaspár életét. S ha két szív mellett a két agy is találkozik, abból bizony Nobel-díj lesz!

Edward herceg gyakorlatilag mindent feladott szerelméért, amikor beleszeretett Wallis Simpsonba, egy amerikai, férjezett asszonyba. Edward alig egy évnyi “királykodás” után, hatalmas botrányok közepette 1936 decemberében lemondott a trónról, hogy szerelmével lehessen, aki időközben elvált férjétől.