Mire figyeljünk a nyaralás tervezésekor?

Noha még alig köszöntött be a tavasz, egyre többen gondolkoznak a nyaraláson. A családok jó része, már ekkor tervezgetésbe kezd: melyik héten, hova utazzanak el a gyerekekkel. Abban próbálunk segíteni, milyen szempontokat kell figyelembe venni a nagy út előtt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 09. bencze.aron

Noha még alig köszöntött be a tavasz, egyre többen gondolkoznak a nyaraláson. A családok jó része, már ekkor tervezgetésbe kezd: melyik héten, hova utazzanak el a gyerekekkel. Abban próbálunk segíteni, milyen szempontokat kell figyelembe venni a nagy út előtt.


Amennyiben utazási iroda mellett döntünk, óvatosan válasszuk ki az irodát. Ismeretes, minden évben előfordul, hogy egy-egy utazási iroda bedobja a törülközőt, és csődje miatt nem tudja el- vagy hazaszállítani utasait. Fontos tudnunk, hogy a jogszabályi változások hatására ma már csak olyan vállalkozás szervezhet utazást, amely a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével rendelkezik.

Szintén fontos tudnunk, hogy utazási szerződés csak írásban köthető, és annak a szolgáltatás minden lényeges elemét tartalmaznia kell. Így nem kerülhetnek elő utólag olyan rejtett költségek, melyekről nem tudtunk a szerződés megkötésekor. Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy bizonyos feltételek esetén, ha a szerződés tartalmazza az utazási iroda arányosan emelheti az utazási díjat, például üzemanyagköltségek, adó, illeték, vagy a deviza forintárfolyamának változása miatt. Ebben az esetben azonnal írásban kell közölni a módosítás indokát és mértékét az utassal, és az utazás megkezdése előtti húsz napon belül már semmilyen emelés nem valósulhat meg. Ha a díjemelés pedig a nyolc százalékot meghaladja, az utas dönthet arról, hogy eláll a szerződéstől.

Mi a helyzet gépkocsi esetén?

– A nyaralások többnyire jelentős terhelést és tartós igénybevételt jelentenek az autónak. Ez esetenként akár több ezer kilométeres futást is jelenthet, tehát az autó megfelelő műszaki állapotára érdemes nagy hangsúlyt fektetni. A legkisebb kockázatot akkor vállaljuk, ha szakszervizben végeztetjük el az átvizsgálást. Az utazás előtt mindenképpen ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát és a guminyomást, a terhelési szintnek megfelelően, gondolva az aszfalt magas hőmérsékletére is. Figyeljünk a fékbetétek állapotára, a világító berendezések megfelelő működésére, és ellenőrizzük a motorolaj, váltóolaj és a hűtőfolyadék szintjét. Fontos továbbá az utólagosan felszerelt tároló doboz vagy kerékpárszállító konzolok stabil rögzítése. Az utazásnál pótkerék és szerszámosláda mindig legyen nálunk egy esetleges defekt vagy lerobbanás esetére.