Mit tegyek, ha elfelejt a feleségem?

Szerelem. Az a mindent elsöprő. Az a különleges. Azonban egy baleset, és a fellépő amnézia következtében üres tekintetek merednek vissza Leora. Mit tehet a férj, ha élete nagy szerelme azt sem tudja, hogy ismerik egymást? Michael Sucsy megkapó romantikus történetéből kaphatunk választ a kérdésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 31. bencze.aron

Szerelem. Az a mindent elsöprő. Az a különleges. Azonban egy baleset, és a fellépő amnézia következtében üres tekintetek merednek vissza Leora. Mit tehet a férj, ha élete nagy szerelme azt sem tudja, hogy ismerik egymást? Michael Sucsy megkapó romantikus történetéből kaphatunk választ a kérdésre.


Az élet elsősorban magától produkál olyan helyzeteket, amelyet még a legjobb forgatókönyvíró sem tud kihozni magából. Ezúttal sem volt másképp: eredetileg egy amerikai házaspár, Kim és Krickitt Carpenter kapott egy jókora pofont a sorstól. Mert, hogy másképp is lehetne nevezni azt az élethelyzetet, mikor egyik nap még a közös jövőt tervezitek, rá egy hétre pedig azt kell bebizonyítanod a feleségednek, hogy ismeritek egymást? És hogy még nehezebb legyen az élet, Paige bár sikeres művész és hivatalosan Leo felesége, mégis mindössze az dereng számára, hogy dúsgazdag szülei házában él, jogot tanul és valaki másnak a menyasszonya.

Természetesen az alapkonfliktus, azaz a memóriavesztés nem újkeletű. Az elmúlt évtizedekben számtalan hasonló tekercset gyártottak Hollywoodban (Időtlen időkig, 50 első randi), itt elsősorban azonban nem a humoron, hanem az érzelmeken van a hangsúly. Noha, négy forgatókönyvíró is lehetőséget kapott a sztori bonyolítására, a filmet elsősorban a két főszereplő (Rachel McAdas és Channing Tatum) játéka és kisugárzása visz előre. Maga a történet inkább csak „csordogál”, azonban Paige és Leo valóban életre kelti a szerelmet a vásznon. A könnyen fogyasztható egészestés romantikus dráma valódi ereje pedig abban rejlik, hogy a néző nem egy mesét, hanem egy megtörtént tragédiát kísérhet nyomon. Azaz pontosabban szurkolhat végig, hiszen Paige számára Leo egy ismeretlen figura, miközben szülei és (ex)vőlegénye folyamatosan befolyásolják felépülése alatt.

Leo egyet tehet: megküzd szerelméért, legyen az még oly fájdalmas harc is. És éppen ettől szerethető a Fogadom, hiszen a környezetünkben szinte minden az énről, önmagad megvalósításáról szól. Szinte semmi sem szól a kitartás mellett, ha egy kapcsolatban bibi akad, akkor a többség tovább lép, nem harcol. Egyszerűbb. Majd jön a másik. Vagy ott a szinglilét. Leó pedig? Szerelme más férfit tart párjának, mégis kitartóan küzd. Nem önmagáért, szerelmükért. Ha másért, nem, ezért a küzdelemért érdemes jegyet váltani.

Fogadom
(The Vow)

színes, magyarul beszélő, amerikai-brazil-francia-ausztrál-angol-német romantikus dráma, 104 perc, 2012 (12)

rendező: Michael Sucsy
forgatókönyvíró: Jason Katims, Abby Kohn, Marc Silverstein, Michael Sucsy
zeneszerző: Michael Brook, Rachel Portman
operatőr: Rogier Stoffers
producer: Gary Barber, Roger Birnbaum, Jonathan Glickman, Paul Taublieb
vágó: Melissa Kent, Nancy Richardson

szereplő(k):

Rachel McAdams (Paige)
Channing Tatum (Leo)
Scott Speedman (Jeremy)
Jeananne Goossen (Sonia)
Jessica Lange (Rita Thornton)
Sam Neill (Bill Thornton)
Tatiana Maslany (Lily)