Ne a balesetin töltsd a karácsonyt!

Nem Karácsony napján kell bizonyítanunk, micsoda férfiak vagyunk. Ha béna a karácsonyfatalp, persze be kell faragni, de nem kell rekord időt futni. A balta pedig legyen éles!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 23. szabo.daniel

Nem Karácsony napján kell bizonyítanunk, micsoda férfiak vagyunk. Ha béna a karácsonyfatalp, persze be kell faragni, de nem kell rekord időt futni. A balta pedig legyen éles!


Ahogyan tavasszal szezonja van a motoros baleseteknek, úgy télen is megvannak a tipikus baklövések, melyek után könnyen köthetünk ki a sebészeten.

A keresztények hagyományosan Karácsony előestéjén (Szenteste) állítanak fát és ajándékozzák meg egymást. Ehhez karácsonyfa kell, hisz ez alá kerülnek a dobozok.

A tortúra persze a fa megvásárlásával kezdődik,de jó ha tudjuk, hogy már ilyenkor elejét vehetjük sok későbbi nehézségnek. Ha kicsi a lakásunk, ne akarjunk mamutfenyőt benyomorítani a szobába, mert nem fogunk elférni, ráadásul túl sokat kell majd faragni.

Merthogy: miután hazaszenvedtük a fát, fel is kell állítani. Óriásit segíthet rajtunk, ha megfelelő talpat választunk, ma már számtalan helyen vásárolható kifejezetten könnyen állítható típus is. Ebbe csak bele kell állítani a fát, majd pár szorító segítségével beállítani az egyenest.

Rosszabb helyzetben vannak azok, akik megörökölt, régi típusú talpat használnak. Ez általában vasból készült és a fa tartására alkalmas cső fix méretű – általában igen szűk – így nagyon szerencsésnek kell lenni, hogy megússzuk faragás nélkül.

Bármelyik esetben megtörténhet, hogy túl vastag a fa törzse, ilyenkor bizony nincs mit tenni, jöhet a balta.

Az alapszabály, hogy a műveletet lehetőleg kint (udvaron, erkélyen, lépcsőházban) végezzük, elkerülünk egy veszekedést a lehulló tűlevelek miatt.

Ne siessünk! Szánjuk rá nyugodtan az időt, hamarabb elkészülünk. Először mérjük le az összepasszintani vágyott alkatrészeket, majd keressünk megfelelő szerszámot. A kés nem az: túl gyenge és túl éles a megfelelő eredményhez. Válasszuk a klasszikus baltát. Élezzük meg, így nem fog állandóan lecsúszni a törzsről.

A fát vagy félig felállítva lefelé vagy bakra téve faragjuk, a testünktől mindig kifelé dolgozva. Sok kisebb sérüléstől megóvhat egy kesztyű (minél erősebb annál jobb) használata is.

A lényeg, hogy ne öt perc alatt akarjunk végezni vele, ha pedig életünkben nem csináltunk még ilyet, nyugodtan kérjünk segítséget a szomszédtól. A legjobb, ha egyszerre sokan végezzük, így

Talán a legjobb megoldás itt!