Ne pazarold az élelmiszert!

Szinte lehetetlen manapság úgy vásárolni, hogy az ember ne fusson bele valamilyen akcióba: egyet fizetünk és kettőt kapunk. Ugyanakkor az élelmiszerek szavatossági idejét a gyártók biztos ami biztos alapon túl szűkre szabják. Az eredmény: a megvásárolt élelmiszerek közel fele a kukákban végzi.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 23. bencze.aron

Szinte lehetetlen manapság úgy vásárolni, hogy az ember ne fusson bele valamilyen akcióba: egyet fizetünk és kettőt kapunk. Ugyanakkor az élelmiszerek szavatossági idejét a gyártók biztos ami biztos alapon túl szűkre szabják. Az eredmény: a megvásárolt élelmiszerek közel fele a kukákban végzi.


A háztartási szemétből a fölöslegessé vált vagy lejárt élelmiszer az egyetlen, amely otthoni körülmények között is korlátlanul hasznosítható – lenne. Mégis, csak Magyarországon háztartásonként évi 50 ezer forintnyi ételt dobunk ki.

Egy 2010-ben publikált kutatás szerint az EU-ban évente 89 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik, ami lakosonként 180 kilogrammos „teljesítményt” jelent. Magyarország ezen a téren rontja az átlagot: a mi nevünk mellett kétmillió tonnát említ a tanulmány, ami fejenként nagyjából 200 kilogrammnak felel meg. Ez – tekintve, hogy gazdaságilag nem vagyunk az élmezőnyben – elsősorban azért van, mert nem működnek azok a csatornák, amelyek időben eltérítenék a megmaradt élelmiszert a háztartási szeméttől.

Szerkesztőségünk néhány I. világháborús plakátra bukkant, ami a kenyér pazarlására hívja fel a figyelmet. Noha egyelőre nem küszködünk éhinséggel, talán szükség lenne egy hasonló akcióra ismét!

Fotó: http://www.retronaut.com