Négy hiedelem, amit a nagymamák egész biztosan igaznak tartanak

A család a szeretet, a törődés, a biztonság forrása...és néha a szörnyű nevelési tanácsoké. Természetesen nagyon sokszor kapunk közeli hozzátartozóinktól jó ötleteket, segítő gondolatokat, néha azonban oda kell figyelnünk, hogy különbséget tudjunk tenni egy régi babonából fakadó tanács és egy valóban hasznos mondat között. Íme négy újszülöttekkel kapcsolatos hiedelem, amely még ma is makacsul tartja magát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 01. Gyarmati Orsolya

A család a szeretet, a törődés, a biztonság forrása…és néha a szörnyű nevelési tanácsoké. Természetesen nagyon sokszor kapunk közeli hozzátartozóinktól jó ötleteket, segítő gondolatokat, néha azonban oda kell figyelnünk, hogy különbséget tudjunk tenni egy régi babonából fakadó tanács és egy valóban hasznos mondat között. Íme négy újszülöttekkel kapcsolatos hiedelem, amely még ma is makacsul tartja magát.


Mítosz 1.: “A babákat hagyni kell sírni, mert attól erősödik a tüdejük.”

Valóság: Nem, nem erősödik.  A sírás a világon semmit nem tesz a babák tüdejével, viszont ha hagyjuk sírni őket, az egyre szomorúbb és kétségbeesettebb csecsemőt “eredményez”.

Mítosz 2.:  “A babáknak tápszert kell adni, amíg az anyukának megjön a teje.”

Valóság: Vannak országok, ahol azt gondolják, a kolosztrum, azaz az előtej mérgező! Valójában azonban a kolosztrum folyékony arany. Tele van mindennel, amire a babának élete első napjaiban szüksége lehet. Az a nagyon kevésnek tűnő előtej bőségesen elég a babának, hiszen nagyon pici a gyomra.

Mítosz 3.: “Ha örökké felvesszük a babát, elkényeztetjük.”

Valóság: A babák úgy vannak “kitalálva”, hogy napi 24 órán át az anyukájuk karjában szeretnének lenni. A bőrkontakt alapvető fontosságú egy csecsemő fejlődésében. Ez kompenzálja ugyanis a legjobban az anyaméhben átélt biztonságot. A sokat hordozott babák kevesebbet sírnak, szüleik pedig sokkal jobban tudják értelmezni az általuk kiadott jelzéseket. Természetesen egyetlen újszülöttet sem lehet elkényeztetni. Ugyan, hogy vezethetne a szeretett emberek közelségének vágya elkényeztetéshez?

Mítosz 4.: “A zabpehely-péptől a babák átalusszák az éjszakát.”

Valóság: Nem attól alusszák át. Bár sok anyuka esküszik erre a módszerre, számtalan kutatás bizonyítja az ellenkezőjét, nem beszélve arról, hogy egy hat hónapnál kisebb csecsemőnek anyatejen kívül nincs másra szüksége. Sem a zabpehely, sem más gabonaalapú pép nem tesz jót a babák emésztésének, írja a Briobirth.