Nem véletlenül olcsó: ez van a párizsiban

Teljesen mindegy, hogy magyar vagy német: nem találtunk igazán finom párizsit a teszten. Ehetetlent viszont annál inkább.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 24. szabo.daniel

Valaha, jóllehet nem volt ekkora választék belőle, kifejezetten kellemes illata és íze volt. Azóta a minősége leromlott, különösen, amióta baromfihúsból is készítik. Manapság a párizsi az egyik legolcsóbb felvágott.  Főként a hiperek saját márkás termékeiért kell keveset fizetni, ezért a – természetesen nem teljes körű – tesztünkbe jócskán bevontuk ezeket a felvágottakat is. Van a versenyzők között olyan, amire ránézni sem jó, de elvétve van kifejezetten incselkedő is. Persze, nem a küllem az elsődleges (hiszen valamennyi csak egy többé-kevésbé rózsaszínű henger), főleg az ízükre, illatukra és az állagukra voltunk kíváncsiak.


A párizsi története
Az 1900-as évek elején Európa szerte nagy népszerűségnek örvendő párizsi hazánkban a hatvanas évektől vált igen olcsó, népszerű termékké, ekkor kezdték meg a sertéshúsalapú parizer gyártását. Később az új táplálkozási igényekhez igazodva, illetve a termékskála bővítése céljából a baromfipárizsik is megjelentek a piacon. Az eredetileg főleg meleg marhahúsból illetve ipari szalonnából, fűszerekből és vízből készült párizsi összetétele akkoriban jóval kedvezőbb volt, mint a ma kapható „utódoké”.

És most nézzük, mit tudnak a maiak
Szegénynek nagyon sápadt színe és enyhén fűszeres illata van. A parizeréhez egyáltalán nem hasonlít az íze: savanykás és nagyon sós. Ruganyos az állaga, már-már gumiszerű. Nagyon sajnáljuk, hogy egyáltalán nem jött be az íze, mert ez viszont 79 százalékban tartalmaz sertéshúst, ami a szokásos 40 százalék duplája.