Nemtelenítik a közlekedési lámpákat

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 03. czefernek.lena

“Nemteleníti” a gyalogosoknak szóló közlekedési lámpajelet egy önkormányzat Nagy-Britanniában: a zöld férfit zöld figurára cseréli.


Lincolnshire grófság elöljárói ily figyelmesek. A lámpán ugyan marad a szoknyátlan és rövid hajú, ezért inkább férfinak tűnő lépő figura, ám a lámpa nyomógombjánál lévő figyelmeztető feliraton már nem green man – azaz zöld férfi -, hanem green figure – azaz zöld alak áll. A szöveg: Only CROSS with GREEN figure – értelme: Csak zöld jelzéskor menjen át a zebrán!

Az újítást a brit Boston városának egyik elöljárója azzal magyarázta, hogy a zöld férfialak szexista, férfiuralmat sugallhat. A nők azt gondolhatják, hogy a férfiak irányítják őket, ha egy zöld férfi mondja meg nekik, mikor mehetnek át az úton.

A “nemtelenítő” figyelmességnek azonban nem örül a lakosság. “Ennek pénzbe kellett kerülnie. Jobb dolgokra is költhetnék, mint ilyen feleslegességre” – dohogott egy 64 éves férfi.

A nők oldalán sem ujjonganak. “Minden áldott nap átmegyek ezen a zebrán, de még soha nem okozott gondot se nekem, se másoknak, hogy férfi a zöld figura” – idézett egy 30 éves nőt a The Daily Telegraph című brit lap.