Nők, a konyhában a helyetek!

Szerencsére a címadó mondat nem valami tévé előtt sörözős, konzervatív, férj, hanem az amerikai egészséges szakácskodás egyik guruja, Dominica Catelli szájából hangzott el. És semmi konzervatívság nincs benne.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 17. szabo.daniel

Szerencsére a címadó mondat nem valami tévé előtt sörözős, konzervatív, férj, hanem az amerikai egészséges szakácskodás egyik guruja, Dominica Catelli szájából hangzott el. És semmi konzervatívság nincs benne.


Először is főzni jó, és még divatos is – mondja Catelli. Csak az a baj, hogy olyannyira divatos, hogy az emberek – férfiak, nők egyaránt – órákat töltenek a tévé előtt, szakácsműsorokat nézve, és arról ábrándozva, hogy mi mindent fognak majd valamikor megfőzni. A baj csak az, hogy a konyháig a legtöbb esetben mégsem jutnak el, a vacsora pedig századszor is pizza, indiai, vagy kínai lesz.

Félre a kifogásokkal

Catelli összegyűjtötte a négy leggyakoribb kifogást arról, hogy valaki miért nem főz – hogy sorban lesöpörje őket az asztalról.

Első kifogás: Nincs időm
Erre hivatkoznak a legtöbben, és egyfelől megértem őket – mondja Capelli. Egy fárasztó munkanap után az embert otthon várják a gyerekek, a férje, a házimunkák, senkinek nem hiányzik még a “mi legyen a vacsora, álljunk neki főzni, teríteni, elpakolni, mosogatni” feladatsor. Így hát a vacsora megint pizza. De szeretnék mindenkit emlékeztetni rá, hogy rengeteg kaja van, amit 15-20 perc alatt össze lehet dobni, finom, egészséges és ráadásul még jóérzésünk is lesz utána, hogy tettünk valamit a család egészsége érdekében. Őszintén: biztos, hogy fontosabb egy órát Facebookozni, hogy alig ismert emberek egyáltalán nem ismert gyerekeinek a fényképét nézegessük? Akkor már inkább a sajátjainknak főzzünk valami finomat.

Második kifogás: Fogalmam sincs mit főzzek
Igen, én sem szeretem már a hétvégén kigondolni, hogy mi lesz a heti menü. Viszont ha nem szánom rá magam egy nagybevásárlásra, akkor még velem is előfordul, hogy rendelem a vacsit pedig hát nekem a főzés a hivatásom. De nem kell előre eldönteni, hogy melyik nap mi legyen, elég, ha van egy-két alapvető dolog otthon.