Nők, szőnyegek, háziipar

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 07. czefernek.lena

A szövött szőnyegek világába kalauzolja a látogatókat a budapesti Néprajzi Múzeum november 12-én délután, a kiállítások és tárlatvezetések mellett gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló izgalmas programokkal készülnek a szervezők.


A családi napon játékokkal, igaz történetekkel, csodálatos mesékkel és tradicionális zenével járhatják be a szövött szőnyegek sajátos világát a látogatók, megismerkedhetnek az anyagok tulajdonságaival, megfejthetik a színek és a motívumok üzenetét, és betekinthetnek a készítés és felhasználás sokféle lehetőségébe, a szőnyegekkel kapcsolatos női mesterségekbe – ismertette a múzeum.

A Szőnyegvilág című programban a XIX. századi máramarosi román, bánáti és bácskai szerb, román, sokác és bolgár szőnyegek mellett a székely és bukovinai székely festékes szőnyegek is bemutatásra kerülnek. A szervezők szerint a tradicionális szőnyegvilág mai újjászületését és kortárs művészeti megoldásait nemcsak nézni, de kipróbálni is érdemes.

Délután két órától este hatig kézműves játszóház várja a gyerekeket, amelynek középpontjában a gyapjú, a szösz és a fonal áll, Tárnok Marica bábművész pedig három szőnyegmesét ad elő a közönségnek.

A Nők, szőnyegek, háziipar című kiállításon eközben tárlatvezetést tartanak. A kiállítás alapvetően nőkkel kapcsolatos társadalmi és ipartörténeti folyamatokat mutat be, érinti a XIX. századtól megváltozó női szerepeket, és főként nők által készített tárgyakat mutat be. A kiállítás látványtervezője és rendezői nők, akárcsak a vendég iparművész, és a tárlat célközönségét is a mai nők alkotják. A tárlatvezetések különlegességét az adja, hogy a kiállítás létrehozásában közreműködő női alkotók más-más nézőpontból mutatják be a szőnyegekhez kapcsolódó női sorsokat, tárgyakat és történeteket.

A program során a Gázsa Zenekar erdélyi népzenei koncertet ad, majd táncházba várja a kicsiket és nagyokat.