Örökbeadják az újszülött kistigriseket

Keddtől lehet közelebbről is megnézni a Fővárosi Állat- és Növénykertben a még hat héttel ezelőtt született szibériai kistigriseket. A Tarlós István főpolgármester által Virgil, Thrax és Manu névre keresztelt kölyköket örökbe is lehet fogadni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 05. szabo.daniel

Keddtől lehet közelebbről is megnézni a Fővárosi Állat- és Növénykertben a még hat héttel ezelőtt született szibériai kistigriseket. A Tarlós István főpolgármester által Virgil, Thrax és Manu névre keresztelt kölyköket örökbe is lehet fogadni.


A tavaly az állatkertbe érkezett nősténytigris Niva, május 10-én adott életet a három kölyöknek. A kistigriseket eddig a közönség még nem láthatta, az állatgondozók ugyanis nem akarták túl korán megzavarni őket.

Az állatkerti alapítványnál a családháló.hu megkeresésére elmondták, mától Virgil, Thrax és Manu is örökbe fogadható. Ezt bárki megteheti személyesen vagy online a www.allatkertialapitvany.hu oldalon. A minimum 5.000 forintos felajánlásért az örökbefogadó egy éves nevelőszülői tagságra jogosult, oklevelet és egy életrajzot kap az állat adataival, valamint meghívást az Állatkerti Nevelőszülők Találkozójára, amikor ingyen léphet be az Állatkertbe és első kézből, a kis kedvenc gondozójától kaphat felvilágosítást az örökbefogadott állat hogylétéről. A nevelőszülőséget ajándékként is adhatjuk szeretteinknek, remek alternatíva lehet például a kisállatért könyörgő gyerekek számára is.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben utoljára 19 éve, 1992. május 5-én születtek kistigrisek. A mostani örömteli esemény természetvédelmi szempontból is jelentős, hiszen a szibériai tigrisek veszélyeztetett állatoknak számítanak.

A szibériai tigriseket (Panthera tigris altaica) amuri tigriseknek is szokták nevezni. Természetes elterjedési területük eredetileg Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén élnek vad állományaik. Ez a terület közigazgatásilag nagyrészt Oroszország úgynevezett Tengermelléki határterületéhez (Приморский край, Primorszki kraj) tartozik, amelynek egyébként éppen a szibériai tigris a címerállata. A szibériai tigrisek megritkulása a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulásának következménye. A csíkos nagymacskák legfontosabb élőhelyei szerencsére ma már természetvédelmi oltalom alatt állnak, és az orosz kormányzat sokat tesz a megmaradt állomány védelme érdekében. Ennek ellenére a szibériai tigrisek jelenleg is kritikusan veszélyeztetettnek számítanak. Vadon élő állományukat Oroszországban mintegy négyszáz egyedre becsülik, és egyes vélekedések szerint a határvidék Kínához, illetve Észak-Koreához tartozó oldalán is élhet még egy-két tucat állat.