Piros riasztás és mínusz 16 fok – ez várható hétvégén

Húsz centi hó hull a Dél-Dunántúlra, a viharos szél pedig magas hótorlaszokat emel nyugaton. A várakozásokhoz képest nagyobb területen lesz havazás pénteken.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 18. bencze.aron

Húsz centi hó hull a Dél-Dunántúlra, a viharos szél pedig magas hótorlaszokat emel nyugaton. A várakozásokhoz képest nagyobb területen lesz havazás pénteken.


A legmagasabb szintű (piros) riasztást adta ki Soprontól Marcaliig tizenöt dunántúli kistérségre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az erős hófúvások miatt. A viharos szél magas hótorlaszokat emel a friss hóval fedett területeken.

Viharos, több mint 70 kilométer/órás széllökések is előfordulhatnak pénteken a Dunántúlon és északkeleten. Az ország nagy részén erős, 40-60 kilométer/órás szélre kell számítani. Az egész Dunántúlon és a Dél-Alföldön hordja a havat a szél, sőt délután az Alföld északabbi részén is.

A várakozáshoz képest nagyobb területen havazik pénteken. A legtöbb friss hó a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén lesz, ott több mint 15-20 centiméterre kell számítani. Az  Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 cm között alakul a friss hó vastagsága, míg az északi, északkeleti megyékben legtöbb 5 cm hó várható. Budapest környékén eleinte olvad a hó. Délelőtt még gyenge ónos eső lehet az Alföld délkeleti megyéiben. Havas eső, néhol eső is előfordulhat délkeleten és keleten. A hőmérséklet napközben alig változik: délután és késő este egyaránt -5, +1 Celsius-fok között alakul. Csikorgó fagy lesz szombatra virradóan. A Dunántúlon -8, -16 fok közé süllyed a hőmérséklet a vastag hó miatt, míg a Dunátúl keletre -3, -8 fok lesz a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet. Hétfőig minden nap lesz havazás, és ráadásul jóval hidegebb lesz napközben, mint a hét elején.