Regényes párkapcsolati lélekbúvárkodás

Olyan, mint a Született Feleségek, csak keresztény – nyomták kezembe a párkapcsolati szakértő, Gary Chapman legújabb regényét. Ám ha valaki könnyed, felszínes lányregényt keres, vagy bigott háziasszonyok unalmas történeteire számít, keressen más olvasmányt. Ellenkező esetben zsebkendőt elő és irány a párkapcsolati lélekbúvárkodás!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 09. czefernek.lena

Olyan, mint a Született Feleségek, csak keresztény – nyomták kezembe a párkapcsolati szakértő, Gary Chapman legújabb regényét. Ám ha valaki könnyed, felszínes lányregényt keres, vagy bigott háziasszonyok unalmas történeteire számít, keressen más olvasmányt. Ellenkező esetben zsebkendőt elő és irány a párkapcsolati lélekbúvárkodás!


Brenda és Steve Hansen házassága válságban van. A jól menő ingatlantulajdonos nem veszi észre, hogy a gyerekek kirepülése óta felesége egyre magányosabb, hiába fekteti minden energiáját az alagsor felújításába. Míg az asszony egyre jobban elhidegül munkamániás férjétől, Steve is őrlődik, hiszen nem tudja mire vélni szerető feleségének távolságtartó viselkedését, s az otthoni feszültségek elől egyre jobban munkájába menekül. A házaspár kihűlő-félben lévő párkapcsolatának állóvizét egy jóképű ezermester s egy kissé együgyű csavargó megjelenése kavarja fel, akik kitöltik az asszony szívében tátongó űrt. Hiába a féltő barátok és minden lében kanál szomszédok segítsége, a válás szinte elkerülhetetlennek látszik…

Gary Chapman doktor elismert párterapeuta, aki hazájában több ezer párt gyógyított már ki az egymás iránti fásultságból. Korábbi műveiben különleges módszerét taglalja, mely arról szól, hogy a párkapcsolatok sikeressége nagyban függ attól, hogy a házastársak mennyire tanultak meg egymás szeretetnyelvén beszélni. Chapman szerint a házasságban is előfordulnak a természetben jól ismert évszakok, a bizsergés, melegség után a lehűlés és fagy is eljöhet. Egy szerelem tavaszában senki nem gondolja, hogy egyszer még zord, hideg tél is lehet, s éppen ezért nem vagyunk felkészülve a változásra. Pedig a doktor szemében nincs kezelhetetlen probléma, csak a megfelelő gyógyírt kell megtalálni rá.

A szakértő ezúttal úgy döntött, tudását kevésbé tudományos formában tárja az olvasóközönség elé, s szövetkezett Catherine Palmer, Christy-díjas írónővel (ez a keresztény írók legrangosabb elismerése). Történetük egy tóparti amerikai kisváros idilli környezetében játszódik, ahol a főszereplők tépelődésein kívül megismerkedhetünk az ott lakó, különböző életfázisban járó párok egyedi történeteivel is. A regény helyszínéül szolgáló város neve nem véletlenül Idill, s az sem jár távol az igazságtól, aki a Született Feleségek milliőjét véli felfedezni a sorok között.

Noha a problémák hasonlóak, mondhatni egyetemes érvényűek, a rájuk adott válaszok már korántsem nevezhetőek hétköznapinak. Chapman és Palmer az amerikaiak jellegzetes önbizalmával vág bele a párkapcsolati krízisek kezelésébe, s teszik mindezt oly módon, hogy közben a könyvet átszövi a keresztény gondolkodásmód. Az írók nem álszentek, a párkapcsolati krízissel együtt bemutatják a gondokkal, bajokkal, kísértésekkel küzdő hívő ember vívódásait is. A repedezett cukormáz alatt pedig megismerkedhetünk az általunk használt konfliktuskezelési módszerek hiányosságaival, s ráébredhetünk arra, hogy problémáink megoldását sokszor nem a megfelelő helyen keressük.

Azok az olvasók is bátran nekiláthatnak a könyvnek, akik számára eddig nem volt ismert az efajta keresztény irodalom, ugyanis a párterapeuta által kínált módszerek, megoldások mindenki számára megfogható örök igazságokat tartalmaznak. A könyv végére rájövünk, hogy az önzés a párkapcsolat legfőbb ellensége, hogy semmit sem használ, ha saját sérelmeinket dédelgetjük, és hogy egy házasság sikeréért mindig kell áldozatokat hozni. A tanácsok és nagy felismerések néha kissé didaktikus módon jelennek meg a regényben, ám ez nem von le semmit a felkínált – valóban hasznos – megoldások értékéből.

Chapmanék regényét nem mindig kellemes olvasni, hiszen kisebb, nagyobb kapcsolati krízist mindannyian átéltünk már. Éppen ezért valószínűleg nincs olyan élethelyzetben lévő ember, aki ne ismerne magára a felsorakoztatott karakterek valamelyikében, s ne szembesülne saját, élete során elkövetett hibáival. Ám a végkifejlet magában hordja a megoldást is, így az olvasás alatt keletkezett frusztrációkat megéri elviselni. A könyv – amely egyébként a Tavaszi történet nevet viseli Chapman évszak-elméletére referálva – éppen úgy tartogat hasznos ismereteket a párjukat keresők, a friss házasok, mint az évtizedek óta tartó kapcsolatban élők számára. Annak is érdemes elolvasnia, aki jelenleg nem szenved párkapcsolati krízisben, hiszen a kapott információk később is hasznosak lehetnek az olvasó számára. Egy jó tanács: a lebilincselő és olvasmányos regényt ugyan hamar átlapozhatjuk, de komoly feldolgozásához nem árt egy csomag zsebkendőt sem előkészíteni. Érdeklődve várjuk a „Nyári történetet”!


Chapman, Gary – Palmer, Catherine:
Tavaszi történet
Oldalszám: 288
Kiadás éve: 2011

Harmat kiadó