Sivatagi show a konyhában
Cikkünkben bemutatjuk, mi mindenre használható az a sok kiszáradt étel, ami csak úgy kint marad a konyhapulton, a gyümölcskosárban, a tányér szélén.
Cikkünkben bemutatjuk, mi mindenre használható az a sok kiszáradt étel, ami csak úgy kint marad a konyhapulton, a gyümölcskosárban, a tányér szélén.
Még mindig túl sok használható dolgot dobunk ki a szemétbe anélkül, hogy mérlegelnénk, hogy vajon fel lehet-e még használni valamire. Ezzel nemcsak pénzt dobunk ki az asztalon, de a Földet is terheljük, mert sokkal nagyobb térfogatú szemétkupacot termelünk.
Kenyér
A megszáradt kenyér adja magát, hogy prézlivé őröljük, és ha már nekiállunk darálóval, aprítóval, vagy egy egyszerű reszelővel, élvezzük ki, hogy olyat készíthetünk, amit a boltokban nem kapni! Ha a kész prézlit átszitáljuk (egy egyszerű szűrővel), finom prézlit kapunk, egyenletes aranybarnára sülő panírért. Ha viszont összekeverve hagyjuk a durvább szemekkel, a rántott hús izgalmasabb, ropogósabb bundával büszkélkedhet majd!
Sajt
Sokan viszolyognak attól, hogy a megszáradt sajttal bármit is kezdjenek, gondolva, hogy az romlott. Ezt cáfolva megállapítjuk: nem romlottabb, mint egy eleve érlelt (tehát penészkultúrával rohasztott) sajt, csak éppen a víztartalma párolgott el belőle. Mint ilyen azonban még jobban is felhasználható, ha például panírba, keverjük reszelve, vagy szintén reszelve belekeverjük a pizza tejfölös alapjába.
Gyümölcsök
Amíg nem penészes az almahéj, narancsdarab, szőlőszem stb., hanem csak keményre aszalódott, egyszerűen törjük kis darabokra és forrázzuk vagy főzzük: lehűtve és mézzel, citrommal ízesítve remek gyümölcstea.
Húsok
Húsokkal természetesen óvatosabban járunk el, bár itt egy egyszerű szagolással megállapítható, hogy romlott-e. Ha romlott, akkor nincs kiút, ki kell dobni, de ha csak pl. a hűtőben nem volt letakarva és keménykés réteg száradt rá, attól még nyugodtan felhasználhatjuk levesbe vagy sütéshez, utóbbi esetben egy kicsit többször locsoljuk meg a sült szafttal.
Sütemények, kekszek
A krém nélküli (pl. kevert) sütemények kiszáradás után kekszmorzsaként használhatók fel. Főleg az északi népek konyhai kultúrájára jellemző a kekszrétegre halmozott krémes sütemény, ennek elkészítéséhez csak vegyünk 2 csésze kekszmorzsát (amiben tehát lehet sütimorzsa is), 3/4 csésze cukrot, és annyi vajat, hogy ezeket összekeverve kézzel a tortaforma aljába tudjuk nyomkodni.
Aszalódott zöldségek
A paprika, a paradicsom hamar elveszítik feszességüket és ráncosak lesznek, ilyenkor már nem szívesen eszi őket az ember. Ha mégis megmentenénk, mielőtt a komposztra (vagy kukába…) kerülnének még beválhatnak pizzafeltétként, vagy rántottabelbecsként.