Tegyük izgalmassá a telet!

Csak mert tél van és alig süt a nap, nem jelenti azt, hogy tavaszig hibernálnunk kell magunkat. Vannak előnyei is a téli hónapoknak. Olvassátok el tippjeinket! (A szánkózást, korcsolyázást, mézeskalácssütést és hóemberépítést kihagytuk...ezeket úgyis alapból tudjátok!)

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 10. Gyarmati Orsolya

Csak mert tél van és alig süt a nap, nem jelenti azt, hogy tavaszig hibernálnunk kell magunkat. Vannak előnyei is a téli hónapoknak. Olvassátok el tippjeinket! (A szánkózást, korcsolyázást, mézeskalácssütést és hóemberépítést kihagytuk…ezeket úgyis alapból tudjátok!)


Máglya

Építsünk a kertben téli tűzrakást! Amíg a lángokat nézzük, meséljünk karácsonyi történeteket, esetleg idézzük fel a korábbi évek téli eseményeit.

Családfa

A gyerekek szeretik, ha származásukról, elődeikről mesélünk nekik. Rajzoljuk le a családfát, meséljük el, ki mivel foglalkozott, milyen volt az élet 50-100 évvel ezelőtt. Ha tehetjük, kérjük meg a nagyszülőket, hogy idézzenek fel történeteket a régmúlt időkből.

Hófoci

Persze lehet kosárlabda, vagy bármilyen más labdajáték is, a lényeg, hogy a hóban rohangálva próbáljuk meg játszani, sokkal nehezebb dolgunk lesz, mint nyáron!

Puzzle

Ma már lehet grafikai stúdiókban, gyorsnyomdákban családi fotókból kirakót készíttetni. Nincs is annál izgalmasabb, mint ahogy lassan összeáll egy kép a családtagokról!

Kisfilm

Van otthon LEGO-, vagy Playmobil-figurátok? És gyurmátok? Fogjatok egy figurát és állítsátok be különböző pózokba. Minden egyes pózt fényképezzetek le, aztán egy internetről letölthető filmkészítő programmal tegyétek be egymás után a képeket. Adjatok hozzá zenét, és már kész is a film!

Forró csoki-kóstoló party

Miután órákig kint voltunk, mi eshetne jobban, mint a forró csokoládé? Hívjuk át a barátokat és gyerekeiket, és kóstoljunk étcsokiból, tejcsokiból készült finomságokat. Ne féljünk a chilitől és a borstól, a gumi- és mályvacukor hozzáadásától, a tejszínhab pedig természetesen alap! Ja, a felnőttek titokban önthetnek a sajátjukba Bailey’s-t!

Filmnéző maraton

Kuporodjunk együtt a kanapéra sok-sok takaróval és forró teával, és nézzünk végig néhányat a gyerekekkel kedvenc filmjeikből.

Jócselekedet

Szenteljünk egy egész napot  valamilyen jócselekedetnek. Segítsünk valamelyik családtagnak, eseteg tegyünk meg valami olyat, amit egész évben halogattunk. De megnézhetjük, lakik-e a közelünkben olyan egyedülálló idős ember, akinek jól jönne egy kis figyelem. Kivihetjük a szemetét, elvihetjük sétálni a kutyáját, stb.

Hóerőd-verseny

Ha van elég hó, rendezzünk hóerődítmény-építő versenyt. Ha pedig túl hideg van odakint, akkor valósítsuk meg a bunkerezést a szobában – párnálból és takarókból. A gyerekeknek megengedhetjük, hogy kivételesen a bunkiban aludjanak..mármint a szobában lévőben…

Sütiverseny

Hívjunk át néhány anyukát és a gyerekeiket a közelből és rendezzünk süteményversenyt. Mindenki készítse el kedvenc desszertjét, a gyerekek pedig szavazzák meg, melyik a nyertes édesség! Díjakat is lehet osztogatni!

Hófestés

A frissen esett hó olyan, mint egy festővászon. Ha elkeverünk ételszínező festékeket egy kis vízzel, remekül festhetünk a hóba!

Madáretetés

Akár egy pet-palack levágott alja is tökéletes madáretető lehet, de egy kivájt narancsba is tehetünk magokat a cinkék nagy örömére. Tartsunk az ablak közelében egy madárhatározót, hogy megtudjuk, mi a nevük azoknak a kis vendégeknek, akik a madáretetőből lakomáznak.

Feje tetejére állított nap

Minden gyerek álma, hogy a desszerttel kezdje az étkezést, kifordítva hordhassa néha a ruháit úgy, hogy nem szól rá senki, és extraként anyát apának, apát pedig anyának szólíthassa. Engedjünk meg nekik egy ilyen napot!

Időkapszula-készítés

Tegyünk néhány kincset, fotót, emléket, levelet egy cipősdobozba, írjunk bele üzenetet a leendő megtaláló számára, és rejtsük el egy szupertitkos helyre a házban, vagy a kertben!

Pizsamás nap

Nincs kedvünk kimászni az ágyból ebben a vacak időben? Egy napot nyugodtan eltölthetünk pizsamában is! Filmek, olvasás, nyugalom…mikor tegyük ezt meg, ha nem karácsonykor?

Rendszerezés

Karácsony előtt érdemes egy kis helyet csinálni az új dolgoknak, játékoknak. A selejtezés során rakjuk össze csomagba azokat a holmikat, amik jó állapotban vannak, de mi már nem használjuk őket. Vigyük el egy jótékonysági egyesületbe – valakinek nagyon szép karácsonyt szerezhetünk ezáltal!

Rénszarvas-dísz

A számtalan dekorációs és díszkészítő ötlet közül itt van egy: vágjunk keresztben ketté egy wc-papír-gurigát, fessük, vagy ragasszuk be papírral, esetleg zsákvászonnal, műbőrrel, ragasszunk rá két – hobbyboltban kapható – szemet, zseníliából készítsünk szarvakat és egy akasztóval már kész is a karácsonyfára feltehető rénszarvas!

Társasjáték

Ássuk elő azokat a játékokat, amikre hónapok óta nem játszottak a gyerekek. Kiderülhet, milyen jók a tavaly karácsonyra kapott társasok 🙂

Bowling

Öntsünk színezett vizet lufikba, tegyük ki őket a hidegbe. Ha a víz megfagyott, “hámozzuk le a színes gömbökről a lufit, és játszhatunk velük bowlingot a hóban!

Papír hópelyhek

Néhány szép papír és olló, no meg egy kis kézügyesség…csupán ennyi kell ahhoz, hogy csodálatos díszeket készítsünk, amivel feldobhatjuk a karácsonyi díszítést!