Túl az Óperencián – friss diplomával a nyílt vízen!

Első hallásra (másodikra is!) határozottan képtelen ötletnek tűnik annak a két fiatal egyetemistának a terve, akik arra vállalkoztak: a világon elsőként egy mindössze hatméteres páros kajakkal szelik át az Atlanti-óceánt. Az expedíció során 6500 kilométert fognak megtenni, amely 2000 kilométerrel hosszabb lesz, mint az eddig valaha megtett út nyílt vízen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 20. bencze.aron

Első hallásra (másodikra is!) határozottan képtelen ötletnek tűnik annak a két fiatal egyetemistának a terve, akik arra vállalkoztak: a világon elsőként egy mindössze 6,8 méteres páros kajakkal szelik át az Atlanti-óceánt. Az expedíció során 6500 kilométert fognak megtenni, amely 2000 kilométerrel hosszabb lesz, mint az eddig valaha megtett út nyílt vízen.


– Két műholdas telefon, két vészjelző bója és egy helymeghatározó – sorolja a 2013 novemberében induló expedíció elengedhetetlen kellékeit Kovácsik Levente. Ám mielőtt elmerülnénk a részletekben, íme, az alapok: két 24 éves srác, Szabó Norbert Ádám és Kovácsik Levente több mint egy évtizede ismerkedtek meg a Dunán. Meglepő módon egy kajakedzésen. Az elmúlt évek folyamatos versenyzésről szóltak, a holtidényben pedig a Balaton szélcsendjében szőtték álmaikat. Egyesek márkás autót, mások hosszú nyaralást vizionálnak, ők azonban az Atlanti-óceánban látták a jövőt.

Csapatmunka

„Szeretjük a kihívásokat, ez az út önmagunk megismeréséről, határaink feszegetéséről és egyfajta önmegvalósításáról szól” – fogalmazza meg az út ars poeticáját Levente, aki szerint barátságuk fokmérője is lesz egyben ez az út. Ez nem is kérdés, hiszen a tervek szerint hetven napon keresztül lesz összezárva a két barát, bár elmondásuk szerint egyszer sem veszekedtek még.

Felmerülhet a kérdés, hogy két „csóró” egyetemistának, akiknek sokszor még BKV-bérletre sincsen pénze, hogyan telik egy ilyen komoly útra? Közel féléves keresgélés után találtunk rá mecénásunkra a GLB-re – ad egyértelmű magyarázatot Norbert. A bőkezű szponzornak köszönhetően immár egész izmos kis stáb alakult ki: hajótervező, hajóépítő, személyi edző, dietetikus, alvásszakértő és grafikus segíti a felkészülést.

Gályázni napi 12 órában

Szükség is lesz a támogatásukra, hiszen emberfeletti teljesítményre lesz szükség az út során. Eleve a hajó adatai meghökkentőek: a páros kajak mindössze 80 centi széles, 6,8 méter hosszú és 1,5 méter magas. A ”tengeri koporsóba” ráadásul 300 kilónyi élelmet (elsősorban fehérje sűrítményeket és szárított gyümölcsöket) is belezsúfolnak, így szabad terekről a bárkán nehéz lenne beszélni. Tovább nehezíti a helyzetet az ivóvíz megoldása. A 70 napos túrára a számítások szerint 1,7 tonna vizet kellene vinni, ami kivitelezhetetlen, ezért egy vízkészítő készülékkel orvosolják a problémát. Norbert elmondása szerint napi 8000 kalóriát fognak égetni fejenként, és átlagosan 10-12 liter folyadékra lesz szükségük.

Az elsőre túlzónak tűnő igényeknél talán a napirend tűnik keményebbnek. A tervek szerint ugyanis 24 órás folyamatos evezéssel számolnak, 3 órás váltásokkal. Ráadásul a kormányzás további feladatokat ró a srácokra. Ebből kifolyólag komoly edzésprogram szerint készül az útra Levente és Norbert. Kirschner Éva, az Oxygen Wellnes személyi edzője a nyár végén vette át a felkészülés irányítását. Hogy érezzék, egy csapatot alkotnak, ha bármelyikük is kihagy egyetlen edzést is, a másiknak kell elvégeznie helyette a dupla munkát – villantotta fel a program elemeit Kirschner Éva, aki még azt sem engedi meg a fiúknak, hogy éjjel kikapcsolják a telefont. A magyarázat egyszerű: az éjszaka folyamán bármikor hívhatja őket, hogy irány 5 kilométer futás.

Ha sikerül a tervünk, világelsőként kerülünk bejegyzésre, mivel ekkora utat még senki nem tett meg megszakítás nélkül. Mindemellett gyorsnak kell lennünk, hogy olyan rekordot állítsunk fel, amit nem dönt meg senki egyhamar – foglalja össze céljukat Szabó Norbert Ádám, aki kitért arra is, 5 éve a versenyzést már abbahagyták. Akik kíváncsiak az expedíció részleteire, azok akár online is tájékozódhatnak a részletekről, mivel a srácok egy interaktív honlap segítségével szeretnék közösségi élménnyé varázsolni útjukat. Egy biztos, nem lesz unalmas az a hetven nap Spanyolországtól a Karib-szigetekig.