Újabb kezdeményezés a családon belüli erőszak ellen

A brazíliai Săo Paulóban tárlattal akarják felhívni a figyelmet a családon belüli erőszakra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 11. czefernek.lena

A brazíliai Săo Paulóban tárlattal akarják felhívni a figyelmet a családon belüli erőszakra.


Brazília legnépesebb városában, Săo Paulóban a Cervantes Intézet gondozásában megnyitották az “Arte e Gęnero: Cruzamento de Olhares” (Művészet és Nem: találkozó tekintetek) elnevezésű kiállítást. A tárlat témája a nők csatái a mindennapi életben, és a családon belüli erőszak. A művészeti kezdeményezés a kulturális intézet nőkkel foglalkozó tematikus hónapját zárja le. Szombaton délben tartották a megnyitót, a brazil művésznő Beth Moisés “Removing Pain” című előadásával.

A produkció keretében 42 fekete nő vonult fel az Avenida Paulistán, a város főútjának egy részén, fehér ruhába öltöztek, a hajukban virágdíszt viseltek, sorsukat összekapcsolja, hogy mindannyian a családon belüli erőszak áldozatai voltak. A gyógyulás folyamatát reprodukálva, megtisztították egymás arcát attól a sminktől, amely a múltban szenvedett sérüléseket szimbolizálta. A Cervantes Intézet Săo Paulói vezetője, Francisco de Blas elmondta, hogy a bemutató katartikus hatással van a nézőkre és a részt vevőkre egyaránt, akik nem tudták leplezni meghatódásukat. 

A projekt kurátora Margarita Aizpuru műkritikus, a kiállítás anyagát is ő válogatta össze, amelyben Marisa González spanyol művésznő valamint Moysés fotói és videói kerültek a nagyérdemű elé. Az érdeklődők április 28-ig tekinthetik meg a tárlatot. Egy kerekasztal beszélgetést is rendeznek majd, hogy körüljárják a nemekkel kapcsolatos kérdések és azok művészi alkotásokban való megnyilvánulásáról szóló témakört. Aizpuru asszony ibér-amerikai kontextusba akarja kiterjeszteni a beszélgetést s ennek érdekében a két alkotón kívül meghív két săo paulói művészt is, Cris Bierrenbachot és Cláudia Fazzolarit, hogy észrevételeikkel színesebbé tegyék a vitát.

A spanyol kulturális intézet helyi vezetője hangsúlyozta, hogy a program a ’70-es évektől napjainkig járja körül a nők helyzetét, a célja az, hogy tudatosítson egy manapság rendszerint elhallgatott problémát, és arra emlékeztessen, hogy “a közvetlen környezetünkben nem fejeződött be minden emberi hódítás”.