Utazás házi kedvencekkel

Gazdik, kutyák és macskák közös nyaralását segítik Olaszországban az autósztrádák mentén kialakított állat-pihenőhelyek. Nyaranta több tízezer állatot hagynak el vakációzni menő gazdáik.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 25. czefernek.lena

Árnyékos kuckók, ívóvíz, kijelölt tér a mozgásra és a szükségletek elvégzésére: ezeket a szolgáltatásokat találják a négylábúak az állat-pihenőhelyeken. Az idegenforgalomért felelős és köztudottan állatbarát miniszter, Michela Brambilla mutatta be a nyár újdonságát.

Az autóval rövidebb-hosszabb vakációra induló olaszoknak nem kell aggódni, hogy a családdal tartó kutyával,  macskával nem tudnak hol megállni útközben. Az autósztrádák pihenőhelyein, ahol a kétlábúak enni, inni és illemhelyre mehetnek, ugyanezt tehetik négylábú társaik is az olasz Autogrillek mellett nyitott Fidoparkokban. Így nem kell az autóba bezárva várakozniuk.

Az állatoknak fenntartott területet a leggyakrabban használt olasz kutyanévről, a Fidóról keresztelték el. Egyelőre csak hétvégén és csupán tizenhat helyen működik a Fidopark, de Brambilla azonnali pozitív visszajelzésről beszélt a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint az állatok elhagyása nem civilizált országra utal. A jelenség megfékezését segíti, hogy Itáliában egyre több szállodába fogadják be az állattal érkező vendégeket.     Az utóbbi években nyár elején indított kommunikációs kampánynak köszönhetően az országutak mentén elhagyott kutyák és macskák száma tavalyra a felére csökkent, de így is negyvenezer állatot tettek utcára gazdáik. Közel tízmillió családnak van házi állata: negyvennyolc százaléknak kutyája, harminchárom százaléknak macskája. Az idei húsvéti szünetben nyolcszázezer család vitte magával utazására négylábú kedvencét – írta az olasz sajtó.