Varázskert – sok mozgással, zenével és mesével

A belépőt színes forgatag és finom dallamok, lágy énekhangok ringató hullámzása fogadja, no meg sok kis apróság, akik anyu ölében ülve tátott szájjal figyelik a zenélő „nénit” – a Varázskertben éppen foglalkozás folyik…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 03. czefernek.lena

A belépőt színes forgatag és finom dallamok, lágy énekhangok ringató hullámzása fogadja, no meg sok kis apróság, akik anyu ölében ülve tátott szájjal figyelik a zenélő „nénit” – a Varázskertben éppen foglalkozás folyik…


Létezik egy olyan hely Zuglóban, ahová nem csupán az apróságok, de az őket elkísérő anyukák is szívesen „beugranak”. Ahol nem csak egymástól elszigetelt foglalkozások, hanem valóságos társas események zajlanak szülők és csöppségek számára egyaránt. Ahol mindig jól esik meginni egy finom teát és elbeszélgetni a gyermeknevelés aktuális kérdéseiről, és ahol a színek és játékok nem csak a falakon és a polcokon, de a szívekben is ott sorakoznak. A Varázskert BabaMamaHáz megálmodói – Ujvári Andrea és Motyovszki Borbála, két lelkes és kreatív anyuka – ugyanis olyan közeget teremtett a kikapcsolódni vágyó és gyermekük fejlesztésével foglalkozó szülők számára, amilyenben ők maguk is igazán jól és oldottan érzik magukat.

Az alapgondolat az volt, hogy a foglalkozások mozgásra, zenére és mesére épüljenek – mesél egymás szavába vágva a két szakember a kezdetekről, s hangjukban még mindig érezhető az elhivatottság, amely egyben lelki motorja is az intézménynek. Miközben hallgatjuk őket, az az érzésünk támad, hogy a gyakorló anyukák érzékenysége valószínűleg a siker kulcsa, hiszen itt nem csak az apróságok, de minden szülő is megtalálhatja a számítását. Mint mondják, az anyuka és a picik ebben a korban még nagyon együtt vannak, ezért az is fontos szempont, hogy egy úgynevezett gyermekközpontban a mama is jól érezze magát. Ha ő jól van, a csöppség is. Ezért aztán itt minden foglalkozás után szabad maradni – noha a gyermekfelügyelet és a játszóház használata egyébként fizetős – és ingyen teával kedveskednek a napi gondokat, örömöket egymással megvitató anyukáknak. Lehet bébiételt melegíteni a kis konyhában, és senkire nem szólnak rá, ha otthonról hozott elemózsiát fogyaszt.

Mivel egyikőjük sem híve a gyerekek agyonfejlesztésének, kezdetektől arra törekedtek, hogy olyan foglalkozásokat válogassanak össze, amelyek játék közben javítják a kicsik képességeit. Persze van, aki otthon is jól elvan, akinek nincs is szüksége fejlesztésre – teszik gyorsan hozzá, majd rávilágítanak, hogy napjainkban azért lett ilyen nagy szerepe a játszóházaknak, mert sok családban nincs hasonló korú gyermek, még a baráti házaspárok között sem. Régen mindig akadt egy lelkes nagybácsi vagy odaadó nagymama, s a barátnők is egyszerre szültek, de mára ez erősen kezd átalakulni. Mi nem azt állítjuk, hogy itt jobb, mint otthon, de ez is egy lehetőség, és sokak számára az egyetlen, hogy színes, inspiratív közegben, vele azonos élethelyzetben lévő emberek között legyenek – fejti ki Andi és Bori.

Az is nagyon fontos, hogy nem csak az anyukák, de a gyerekek is már egész kicsi kortól igénylik a szocializációt, egy ilyen közegben pedig védett, kulturált, barátságos és rendezett körülmények között tehetik ezt meg. Anya kikapcsolódhat, leül, teázik, újságot olvas, amire esetleg otthon, egyedül nem lenne ideje, lehetősége. A baba pedig nem hirtelen elszakítva, hanem mamival együtt szokhatja meg a közösséget, hiszen egy gyereket sem kell „otthagyni” a BabaMamaHázban, ha nem akarjuk.

Ez a mai világban, mikor az óvodákba-bölcsődékbe nincs vagy csak nagyon rövid ideig tart a beszoktatás, ez szinte elengedhetetlen – magyarázzák a Varázskert vezetői, hozzátéve, hogy a biztonságos kötődést támogatva itt aztán anyára van bízva, hogy elmegy-e és hányszor.

A BabaMamaHázban található foglalkozások is Bori és Andi szája íze szerint lettek összeválogatva, és mint mesélik, rengeteg játékos programot találtak ki. Volt olyan, amit saját maguk fejlesztgettek, s aztán az ide járó közönség igényeihez viszonyítva alakították ki a végleges programot, amely folyamatosan bővül – legújabban például kistigriseknek szóló karate edzésekkel. De van itt zenés MiniOvi (óvoda előkészítő), várandós jóga, szülés-felkészítő, hordozási tanácsadás és Okosító Torna is, amely a figyelemzavar és az idegrendszeri fejlődés megoldása lehet.

A két barátnő jelenleg is rendszeresen tart programokat saját gyermekközpontjában – Bori babamasszázst oktat anyukáknak, míg Andi Haboskakaó mesedélutánt és piciknek szóló angolórákat szervez. Jelenleg a legtöbb foglalkozás telt házzal fut, de nagyon népszerű a sóhomokozó is, amely úgy lett berendezve, hogy a picik játék közben élvezhetik a só jótékony hatásait – tisztulnak a légutaik, erősödik az immunrendszerük.

A Varázskert megálmodói azonban nem szeretnének megállni a gyermekek és anyukák kikapcsolódási igényeinek kielégítésénél – legutóbbi kezdeményezésük például egy gyermek fogyasztóvédelmi tanács létrehozása, amely máris államtitkárok és az ombudsman védelmét élvezi. Céljuk, hogy a gyermekeknek se lehessen „gagyit” eladni, és itt nem csak az iskolai ételekről és silány ruházatokról van szó, de a különböző foglalkozásokról is. Mint azt Ujvári Andrea meséli, egy kuratórium dönt majd arról, ki kapja meg a testület ajánlását, és elmondása szerint máris ömlenek a levelek hozzájuk, melyben anyukák hívják fel a figyelmet rá, hol is vannak még megoldásra váró problémák.