Vigyázz a hajadra, mert lopják

A betörők kifeszítették a vasrudakat az ablakból, kijátszották a mozgásérzékelőt, amelynek működésbe kellett volna hoznia a riasztóberendezést, és behatoltak a helyiségbe, de egy pillantást sem vetettek a páncélszekrényre vagy a pénztárra. Ehelyett egyenesen a legértékesebb zsákmányra csaptak le: az emberi hajra. Amikor távoztak a houstoni My Trendy Place fodrászszalonból, 150 ezer dollárt (több mint 27 millió forintot) érő zsákmányt vittek magukkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 26. szabo.daniel

A betörők kifeszítették a vasrudakat az ablakból, kijátszották a mozgásérzékelőt, amelynek működésbe kellett volna hoznia a riasztóberendezést, és behatoltak a helyiségbe, de egy pillantást sem vetettek a páncélszekrényre vagy a pénztárra. Ehelyett egyenesen a legértékesebb zsákmányra csaptak le: az emberi hajra. Amikor távoztak a houstoni My Trendy Place fodrászszalonból, 150 ezer dollárt (több mint 27 millió forintot) érő zsákmányt vittek magukkal.


A betörés csak a legutóbbi volt egy egész bűncselekmény-sorozatban, amelyben az elkövetők néha az erőszaktól sem riadtak vissza, hogy megszerezzék a látszólag bőségesen rendelkezésre álló zsákmányt. A bűnözők két hónapja meggyilkoltak egy beszállítót, aki michigani szépségszalonokat látott el hajjal. Az ország számos pontján hajtottak végre betöréseket, amelyek során egy-egy alkalommal több tízezer dollárnyi hajat tulajdonítottak el.
Méghozzá nem kis szakértelemmel. Lisa Amosu, a My Trendy Hair szalon tulajdonosnője elmondta The New York Timesnak, hogy számos beszállító és ügyfél figyelmeztette: vigyázzon árujára, mert az nagyon keresetté vált. “Bárkik voltak is a betörők, pontosan tudták, hogy mit keresnek. Egy pillantást sem vetettek a szintetikus hajra” – magyarázta.

Az ellopott hajat vagy az utcán, vagy az interneten árusítják az elkövetők. A legdrágább, a tolvajok és a fogyasztók által egyaránt a legmagasabbra értékelt típus az a keratinos haj, amelynek külső kutikulája sértetlen, így természetesebb hatást kelt, és simább marad. Az ilyen hajból készült hosszabbítás csomagja 200 dollárba is kerülhet, és egy átlagos frizurához két egységnyire van szükség belőle. A szalonokban sok száz, néha több ezer dollárt költenek a hosszabbításokra az ügyfelek.

A 150 ezer dolláros houstoni hajrabláson túl ennek a bűnágazatnak a specialistái San Diego egyik fodrászműhelyéből 10 ezer dollárnyit vittek el, a texasi Missouri Cityben 85 ezer dollárnyit raboltak, a michigani Dearborn egyik üzletéből ismét 10 ezer dollárnyit, a kaliforniai San Leandróban pedig 60 ezer dollárt érő zsákmánnyal távoztak – legalábbis ennyire becsülték saját veszteségüket az üzletek tulajdonosai.

A rendőrség embereit meglepte a hajrablás hallatlan arányú fellendülése, és a bűncselekmények nem egyszer erőszakos jellege. A bűnözés új fajtájára jellemző, hogy a chicagói Beauty One fodrászati kellékes üzletből két éve a betörők még a készpénzt vitték el, de a múlt hónapban a kassza már egyáltalán nem érdekelte őket – egyből a hajkészletre csaptak le, és 90 ezer dollárnyit raboltak el. Vito Ferro, a chicagói rendőrség nyomozója szerint néhány legutóbbi hajrablás elég célratörőnek tűnt ahhoz, hogy feltételezni lehessen: a bűnözők rendelésre dolgoztak. “Olyan volt ez, mint amikor valakitől megrendelnek egy 1992-es évjáratú Cadillac Eldorado kocsit, mire a tolvaj keres egy ilyen típusú autót, és azt lopja el” – fejtette ki.
    
Saját üzletében kínálgatták a zsákmányt
A Beauty One videokameráinak felvételein látni lehetett, hogy a banditák feszítővasat és kalapácsot használva verik le a lakatot, majd az üzletből egy furgonba pakolják át a hajat tartalmazó ládákat. Nem sokkal később a kiskereskedelemben 80-100 dollárért kapható hajcsomagokat 25 dollárért árulták a San Franciscó-i öböl környékén, illetve Los Angelesben, Philadelphiában és Bostonban. A hatóságok közlése szerint a vevők jórészt ugyanolyan fodrászszalonok voltak, mint amelyeket előszeretettel rabolnak ki a banditák.

Nem is olyan régen a hip-hop énekesek és a fekete színészek kigúnyolták azokat a nőket, akik hosszabbított hajat viselnek. Ma már nem köszörülik rajtuk a nyelvüket. Ez a stílus olyan népszerű lett, hogy túllép a faji határokon, és a hírességek utánzásán. Mi több, az emberi haj piacán megjelentek olyan rákbetegek is, akik a sugárkezelések során elvesztették a hajukat.
Az árak gyorsan megugrottak, ahogy a kereslet nőtt a jobb minőségű haj iránt, és a legnépszerűbb változatok mind ritkábbak lettek. Az indiai keratinos haj általában olyan nőktől származik, akik kopaszra borotválják a fejüket, hogy így érzékeltessék: úrrá lettek önzésük fölött.

A növekvő haszon nyomában persze megjelent az erőszak is
Jay Shint, aki a Michigan állambeli Dearborn városában működő Sunrise Beauty Supply cég tulajdonosa volt, március 15-én egy betörés során fegyveresek gyilkolták meg. A rablók 10 ezer dollár értékben 80 tasak hajhosszabbítást vittek el üzletéből. A bűntett elkövetésével két fiatal férfit gyanúsítanak, már le is tartóztatták őket.

A betörések növekvő veszélye arra késztette a fodrászatokat és a szépségszalonokat, hogy biztonsági őröket alkalmazzanak, golyóálló üveget szereljenek fel, és igazoltassák a vevőket, mielőtt beengedik őket a belső termekbe, hogy kiválasszák az ízlésüknek megfelelő hajat. Mindez azonban nem akadályozta meg a San Leandró-i Hair Divas Distributors szépségápolási cikkekkel foglalkozó szaküzlet kirablását.

Ann Davis, a tulajdonos elmesélte, hogy a betörők nem nyúltak a síkképernyős tévéhez, az asztalon fekvő digitális kamerához és a kasszagéphez, csak a legdrágább árut keresték. Az ellopott hajat aztán mindenfelé árulták, még saját üzletébe is bejöttek vele ismeretlenek, hogy felajánlják az ott tartózkodó ügyfeleinek, mások pedig egyenesen neki kínálták fel az utcán.
“Ez nincs egészen rendjén. Kissé aggódom” – fakadt ki az üzletasszonyból, miközben önkéntelenül is a haját simogatta.