Vízben vajúdás és szülés – minden információ egy helyen!

A vízben szüléssel kapcsolatban még mindig sokaknak vannak fenntartásai, pedig ez is egy csodálatos és biztonságos módja a baba világra hozatalának. A szakember most minden kétséget eloszlat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2017. március 20. Babafalva

A hétvégén lehetőségem nyílt, résztvevőként és előadóként is részt venni a Bábafonó, szülészeknek, szülésznőknek és szüléskörüli segítőknek tartott, jubileumi konferenciáján, ahol a vízé volt most a főszerep. Nem is lehetett volna erre az ünnepi alkalomra, szebb és hasznosabb témát választani, mint a várandósság, szülés és a víz…              

A víz olyan közeg, mely visszavisz minket abba a korba, mikor még édesanyánk méhének  ”magzatvíz tengerében„ lebegtünk, a békés és szeretetteli védelem állapotába. Körbesimogatja a testünket, a bőrben található milliónyi mechanoreceptor gyengéd ingerlése által, oldja a testben, lélekben felhalmozott feszültségeket. A vízben könnyebben mozog a testünk, testünk súlya csupán 4 százaléka a szárazföldön mért súlynak, hullámok közt ellazulva a test és lélek felszabadul.

Jómagam előadóként egy kis vízi, relaxáló óra mellett, az Aquanatal, speciális, vízi szülésfelkészítő mozgásforma hatásairól és a módszeréről beszéltem, a várandósság alatt, különös tekintettel a testi, lelki vonatkozásokra, a módszer pozitív hatására a kismamák kondícióját tekintve, ill. a várandósság alatti, mozgásszervi panaszokra, a babával és önmagunkkal való kapcsolatra, a szülés minőségére.

Ezután a baba-watsu és a babaúszás hasznairól beszéltem, mely jelentős szerepet játszik a babák szülésélmény feldolgozásában, a szülő-baba harmonikus és elmélyült kapcsolatában, a babák és kisgyermekek komplex fejlesztésében csakúgy, mint a vízhez szoktatásban, ill. a későbbi úszástanulásban.

A cikk itt folytatódik!