Zil­a László: Divat a retró süti

Ötödik éve alkotják meg cukrászok az ország születésnapi tortáját, amiből három alkalommal Zila László süteménye vitte el a pálmát. Idén úgy tűnik, a tortákat is utolérte a retró hangulat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 21. szabo.daniel

Ötödik éve alkotják meg cukrászok az ország születésnapi tortáját, amiből három alkalommal Zila László süteménye vitte el a pálmát. Idén úgy tűnik, a tortákat is utolérte a retró hangulat.


– Egy karcagi molnár keresett meg azzal, hogy készítsek a vidékükön oly népszerű kölesből tortát – mesélte lapunknak a cukrászmester. – Tavaly a kecskeméti barackra hívták föl a figyelmem, hiszen a szatmári szilvához hasonlóan az is tipikus magyar gyümölcs. Tradicionális gyümölcsökből készülnek a torták, amelyeknek idén egy őseink által gyakran fogyasztott magfélével, a kölessel adunk alapot. Ez a szegénységnek is a jelképe volt, de mivel táplálkozási szempontból rendkívül jó alapanyag, akár reformként is felfoghatjuk. A magyar ízlés is változik, a táplálkozási trendek megjelennek a süteményekben is. Nem szeretjük a túl vajas, cukros édességeket, megváltozott a süteménykultúránk is.

– Régebben a csoki-, dobos-, puncs- és diótorta volt az elvárás, míg fagyiban a puncs, a citrom, a csoki és a vanília. Ma már ennél sokkal többfélét keresnek a vevők, viszont jellemző, hogy a klasszikus készítési módok újra népszerűvé váltak. A krémes rendszerváltás előtti formája, ami gumisabb, cukros vízzel felfőzött puding, mára szinte teljesen kiment a divatból. Újra nagy keletje van a háború előtti, tejszínnel készült, lágyabb krémnek, amit házi krémesként aposztrofálnak az üzletekben. Drágább, a vevők szívesebben kifizetnek több pénzt a jobbért.