„Zsíros deszkások, szevasztok!”

Ma Magyarországon - a skateboarding.hu nyilvántartása szerint - huszonhét gördeszka-park található. Ebből hét Budapesten. Az ellátottság sokkal jobb, mint pár éve, de tovább lehetne csiszolni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 11. szabo.daniel

Ma Magyarországon – a skateboarding.hu nyilvántartása szerint – huszonhét gördeszka-park található. Ebből hét Budapesten. Az ellátottság sokkal jobb, mint pár éve, de tovább lehetne csiszolni.


Jó néhány éve történt, hogy jobban beleástam magam a bmx-ezésbe, azon belül is a „dirt” vonalon indultam el (ami a földből épített ugratók meghódítását jelenti). Ebből kevés volt Budapest belvárosi részén, ezért hamar valami másfélét kerestem. Így jött a „street” tükörfordításban az „utca”, ami az ott található elemeken való trükközgetést jelenti.

Jártam a várost, kerestem a döntött falakat, főleg az újpesti rakpart vagy a Jászai Mari téren lévő lépcsők és persze a Deák tér jött szóba.

Mindig emlékezetes marad, amikor a nyári vagy téli estéken kint voltunk a többi deszkással és bmx-essel: ingyen (sajnos) jobb felületet nem is találhattunk volna. A burkolat is megfelelt, és az oda tervezett térelemek is szinte ordították magukról, hogy ugorjunk vagy csússzunk végig rajtuk.

Persze ez rongálással járt, de nem mindenkinek van pénze az erre a célra kialakított parkok igénybevételéhez. Nem beszélve arról, hogy bár ott minden egy helyen van, mégis be vagy szorítva a négy fal közé. Így, mivel közterületen voltunk és szemmel láthatóan leharcoltuk a területet, a rendőrség is megjelent és pár órára be tudták tiltani. Véglegesen persze nem lehetett, és nem is lehet.

Ebből fakadóan két lehetőség volt: vagy kimegyünk a külvárosi területekre, ami a város méretét tekintve nem kis energiával és idővel járt, vagy a közelebbi, ám illegálisnak számítható területeket választjuk. A döntés egyértelmű volt.

Ám ennek a helyzetnek a megoldása sem váratott sokáig magára. Szerencsére volt, aki rájött arra, a tiltással önmagában nem lesz megoldva a helyzet, így valamilyen más alternatívát kell találni. Ez az ember történetesen Rogán Antal V. kerületi polgármester volt. A gördeszkások igényeit felmérve tavaly szeptemberre építtetett egy szabadtéri és ingyenes gördeszka-parkot.

Így ha mindenki odamegy a hobbiját űzni, akkor nem kell évről-évre a széttört padok és egyéb tárgyak felújításával bíbelődni. A tervezés és kivitelezés is jól sikerült, mindenki megtalálta azokat az elemeket, amelyeket eddig használt, és megmaradt a szabadságérzet is.

Manapság nem biciklizem és nem deszkázom, de kíváncsi voltam a mostaniak véleményére. Többük szerint az ingyenes vagy fizetős parkok mindkét „félnek” jók, ugyanis a sportolók végre legálisan űzhetik azt, amit szeretnek, és közben nem rongálják a köz tereit. Persze mindannyian hozzátették, hogy még több parkra lenne igény, még komolyabb felszerelésekkel.