Csecsemők a hideg lépcsőn

“Kedves Jó Nővér, kérem, fogadja be ezt a kis számkivetett fiúcskát. Remélem, Isten segítségével oltalmat talál az Önök árvaházában. Nem hagynám őt el, ha tisztességesen fel tudnám nevelni, de sajnos erre nincs remény...a neve Joseph Cavalier.” Ez a szöveg az egyik olyan levélen olvasható, amit valamikor a XIX. században egy new york-i árvaház lépcsőjén hagyott kisbaba mellett találtak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 13. Gyarmati Orsolya

“Kedves Jó Nővér, kérem, fogadja be ezt a kis számkivetett fiúcskát. Remélem, Isten segítségével oltalmat talál az Önök árvaházában. Nem hagynám őt el, ha tisztességesen fel tudnám nevelni, de sajnos erre nincs remény…a neve Joseph Cavalier.” Ez a szöveg az egyik olyan levélen olvasható, amit valamikor a XIX. században egy new york-i árvaház lépcsőjén hagyott kisbaba mellett találtak.


A new york-i Foundling Árvaházat 1869 októberében alapította egy apácarend. Három hónappal később már 81 csecsemőről gondoskodtak. Az apácák minden este egy üres kosarat helyeztek az árvaház bejárata elé, és majdnem minden reggel egy kisbabát találtak benne. Év végére 81-re nőtt a létszám, így az apácák egy nagyobb épületbe költöztek a Washington Square-en, végül a 68. utcába kerültek a hatalmas gyerektömeg miatt, ahol már egy egész háztömb az övék volt.

Az éj leple alatt az árvaház lépcsőjére csempészett babák mellett számtalan levelet találtak – a végsőkig elkeseredett, nagy szegénységben élő, gyakran házasságon kívül szült édesanyák sorait, akiknek az apácák jóindulata volt utolsó reményük, írja a Daily Mail.

Egy levélben például ez olvasható: “Kedves Hölgyem, tudván, hogy az Ön által nyújtható gondoskodás sokkal több, mint amit én adhatok gyermekemnek, az Ön gondjaira bízom őt. Hétfőn reggel hétkor született, nem keresztelték meg, én Marynek neveztem el. Aláírás: egy szegény édesanya.”

Az üzenetek részét képezik annak a gyűjteménynek, amelyet a New York Történelmi Társaság hozott létre az árvaház épületének berendezési tárgyaiból. Az intézmény egyébként jelenleg is működik, kibővítve az árvaházat egy speciális oktatásra szakosodott központtal és egy anyáknak fenntartott részleggel.

Fotók: New York Historical Society, Alexander Alland