Ha rád akarják tukmálni a terhesruhát…

Kismamaként az ember hajlamosabb az impulzív vásárlásra, ezért a várandósság beköszöntéig nagyon vastag bőrt kell növesztenünk ahhoz, hogy a terhesruha-boltok tukmálós eladóit le tudjuk szerelni. Merthogy a cégek bizony kihasználják a ruhatárfrissítésre vágyó anyukák esendőségét!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 15. czefernek.lena

Kismamaként az ember hajlamosabb az impulzív vásárlásra, ezért a várandósság beköszöntéig nagyon vastag bőrt kell növesztenünk ahhoz, hogy a terhesruha-boltok tukmálós eladóit le tudjuk szerelni. Merthogy a cégek bizony kihasználják a ruhatárfrissítésre vágyó anyukák esendőségét!


Soha nem kaptam még ruhabolti vásárlóként annyi figyelmet, mint életem első kismamabolti vásárlásakor. Bevallom, az illető eladó kedvessége normál esetben nem lett volna kifogásolható, de első trimeszteres hányingeresként csupán arra vágytam, hogy végre találjak egy nadrágot, amibe beleférek, egy őszi kabátot, amit begombolhatok, és néhány fölsőt, amik talán még pár hónap múlva sem repednek rajtam szét. Ezzel szemben állandóan kínálgattak, frissítővel, teával, ülőhellyel, s újabb és újabb praktikus darabokkal próbáltak elterelni eredeti célomtól. Miközben azt hittem, a hányingertől és a fáradtságtól majd’ elájulok.

Ezért aztán legközelebb szakavatott kísérővel (édesanyámmal) vágtam neki a nem kis feladatnak, s egy egyébként „normál” ruhadarabokat áruló világcég kismamaosztályán válogathattam, mindenfajta külső nyomás nélkül. Ez is fárasztó volt, de legalább nem ugráltak körülöttem az eladók, s végezetül sikerült beszerezni ruhatáram két, azóta is nagyon fontos alapdarabját: egy kismamanadrágot meg egy terhesszoknyát.  Ám azt nem sejtettem, hogy a rossz idő beköszöntével kálváriám tovább folytatódik.

Elfogadható áru és jó minőségű, kismamákra szabott kabátot ugyanis közel sem olyan egyszerű beszerezni, mint egy-egy pocakot szépen villantó felsőt vagy nadrágot. Itt aztán észnél kell lenni, ugyanis nem mindegy, hogy az ősz beköszöntével milyen méretű melegítő alapdarabot választunk egyre növekvő hasunk melegen tartására. A kabát kiválasztása annál nehezebb feladat, minél erőszakosabb bolti eladóval van dolgunk. Ezt ugyanis tényleg nem lehet elkapkodni, nem árt, ha körülnézünk a piacon s mérlegeljük az ár/érték arányokat is.

Találkoztam olyan üzlettel, ahol – miután meghallották, mire is vadászom – két rendkívül erőszakos eladó ugrott oda hozzám, és az egyébként kellemes, 24 fokos melegségű üzlet falai között kérdés nélkül rám akasztottak egy hatalmas tollkabátot, amit mindenképpen meg kellett volna vásárolnom, lévén utolsó darab. Itt aztán egyéként addig nem hagytak távozni, amíg fel nem próbáltam a kihagyhatatlan, thermoanyagból készült lebernyeget, s az összes olyan tunikát, amit nézelődés közben véletlenül megérintettem, vagy ami szerintük nekem jól állna.

Hát, mit mondjak, cseppet sem állt jól. Szinte minden felkínált ruhadarabról kiderült, hogy kényelmetlen vagy rossz méretet nyomtak a kezembe, esetleg előnytelen szabású. De a megvásárlásáról persze azonnal kellett volna döntenem, mert nincsen több belőle. A végén nevetve menekültünk ki az üzletből, de távozásunk előtt még a kezembe nyomtak egy katalógust, amelyen az egész terhessége alatt három kilót felszedett Epres Panni pózolt picike hassal, legtökéletesebb formájában az általam is felpróbált darabokban. Hát, ettől aztán végképp nem kaptam nagyobb kedvet a vásárláshoz, pedig én sem vagyok kisbálna…

Végül a legsikeresebb módon, néhány sarokkal odébb egy olyan helyen válogattam, ahol hagytak lélegzethez jutni. Meglett az őszi kollekcióm alapdarabjának számító kismamakabát is. Sőt, érdekes módon itt még harisnyákat és egy elegáns ruhát is vásároltam, pedig senki nem kényszerített rá. Persze lehet, hogy a hormonok hullámzásával együtt egyszercsak én is igényelni fogom, hogy tök fölösleges darabok megvásárlására próbáljanak arrogáns eladók rábeszélni, de addig maradok a szolidabb alkalmazottakkal (és nem mellesleg szolidabb árakkal) dolgozó butikok kínálatánál.

Utóirat: kismamák, ha nem szerettek kéretlen leveleket kapni, akkor egyetlen kedvezményre jogosító, őssejttárolás nyerési lehetőségével kecsegtető, kuponfüzethez tartozó lapocskát se töltsetek ki vagy írjatok alá a vásárlás hevében! Óvakodjatok az ingyenesen igénybe vehető szűrővizsgálatokat hirdető papíroktól és egyáltalán, bármitől, amit eredetileg nem terveztetek vásárlás előtt! Sajnos ebben az állapotban könnyen lépre csalhatóak vagyunk, akármilyen rutinosan és körültekintően vásároltunk is előtte! És bizony a ruhaboltok kihasználják a ruhatárfrissítésre vágyó anyukák esendőségét!