Nagykarácsony nagycsaládban

Nagy Bence, kedves kollégám magyartanár, nagycsaládos apuka. Feleségével hat gyermeket nevelnek, ők: Zsombi (13), Bozsi(Boldizsár) (9), Bori (7), Álmos (5), Orsi(3), Bercel(1). Vajon hogyan zajlik náluk a karácsony? Engem már régóta érdekelt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 26. szabo.daniel

Nagy Bence, kedves kollégám magyartanár, nagycsaládos apuka. Feleségével hat gyermeket nevelnek, ők: Zsombi (13), Bozsi(Boldizsár) (9), Bori (7), Álmos (5), Orsi(3), Bercel(1). Vajon hogyan zajlik náluk a karácsony? Engem már régóta érdekelt.


– Ha egyetlen lényeges dolgot kell említened, akkor mi változott azon a karácsonyon, amikor első gyermeketekkel ünnepeltetek?

– Gyerekből angyalkák lettünk. Ez is majdnem olyan jó, csak kicsit stresszesebb és munkásabb. Kiderült, hogy az angyalok valójában nem békésen énekelgetnek a nagy mennyei kórusban, hanem sütnek-főznek, rohangálnak, takarítanak, építkeznek, díszítenek, és alaposan elfáradnak mindennek a végére.

– Mi változott az ünneplésben azóta, hogy 8-an vagytok?

– A szélesebb értelemben vett család abszolút központjává váltunk. (Lehet, hogy Marxnak igaza volt a mennyiség átcsapásáról minőségbe?!) Míg korábban, még egy-két gyerekkel is, mi vándoroltunk rokonról rokonra az ünnepek alatt, addig pár éve már hozzánk látogatnak el a barátok, rokonok. Szenteste pedig nálunk gyújtanak gyertyát szüleink, testvéreink is. Végül is ahogy nőtt a család, úgy erősödött közöttünk a kapocs – ne féljünk kimondani olyan patetikus szavakat, mint szeretet, ha már a közhiedelemben a karácsony ennek az ünnepe. Jól mutatja ezt az ajándékok típusa is. Egyre kevesebb olyan dolog kerül a fa alá, ami csak egy embernek szól, és egyre több, ami mindenkinek. Persze valami apró személyes ajándékot mindenkinek hoz a Jézus, de jellemzőbbek a közös időtöltést, élményeket ‘generáló’ eszközök. Ilyenek általában a társasjátékok (0-99 évig), de például idén egy túrakenu lesz a meglepetés. Mert az világos, hogy az ajándék csak eszköz a szeretetünk kifejezésére, megerősítésére, nem pedig cél, ami miatt az ünnep előtti heteket bevásárlási lázban töltjük, lökdösődünk a plázában, idegeskedünk meg veszekszünk.

– Milyen szertartás szerint zajlik nálatok a karácsony?

– Kaotikus.

– Mit tudnak a gyerekek, ki hozza az ajándékokat?

– Megosztottak vagyunk ebben a kérdésben, hol az angyalok, hol a Kisjézus. Persze a gyerekek egymásnak is készítenek ajándékokat, így ők válnak kisangyallá – ha csak erre a rövid időre is, amúgy természetesen kisördögök – vagy, Kisjézussá. És ez igaz is. Mindig furcsáltam azokat, akik ezt a dolgok a gyerekek megtévesztésének, becsapásának titulálják, ők nyilván nincsenek tisztában azzal, hogy ezek az erők, végül is Isten, az embereken keresztül működik a világban. Ritka, amikor közvetlenül beavatkozik, ezt nevezzük csodának. A normalitás az, amikor engedem magamban működni, és így hat. Jót teszek – jót tesz. Az emberen keresztül, az emberben megnyilvánul az Isten (Szellem, Jó, Felsőbb Lény, stb, – bárminek is nevezzük.) A karácsony egyéb iránt ennek az ünnepe, Isten emberré lesz. (Persze, ahogy a népdal is mondja, ‘szeretetből jöttél e világra’, tehát azért van némi köze a szeretethez is.) Ezt kéne tudatosítanunk, és kiterjesztenünk a hétköznapjainkra, s akkor, ugye, minden nap karácsony lenne. A szeretet ünnepe. A szeretet napja. Nap. De nem akarok tovább hittanórát tartani. Amúgy viszont igaz, mennél több gyerek, annál több Jézus – bocsánat, de e nélkül nem nagyon tudok beszélni a karácsonyról (sem).