Ne engedjük ellopni adományainkat!

Felháborító jelenség kezd eluralkodni a Vöröskereszt által telepített konténerek körül. A segélyszervezetnek szánt adományaink veszélybe kerültek, miután egyesek arra hajtanak, hogy a rászorultaknak szánt ruhákat egyszerűen ellopják!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 10. bencze.aron

Felháborító jelenség kezd eluralkodni a Vöröskereszt által telepített konténerek körül. A segélyszervezetnek szánt adományaink veszélybe kerültek, miután egyesek arra hajtanak, hogy a rászorultaknak szánt ruhákat egyszerűen ellopják!


Egy-egy tavaszi nagytakarítás vagy költözés elengedhetetlen következménye régi ruháink selejtezése. A korábban „egyszer még úgyis jó lesz” elv alapján a fiók mélyére gyűrt kissé megfáradt felsők és nadrágok ismét előkerülnek. Ha pedig lendületbe kerül az ember, akkor ez esetben már nem hibázik, és egy nagy zsákba gyűjti a számára már nem hasznos holmikat.

A Magyar Vöröskereszt néhány évvel ezelőtt indította útjára kezdeményezését: nagyáruházak parkolóiban helyezett el konténereket, hogy a feleslegessé vált ruhadarabok ne a szemétbe, hanem azokhoz kerüljenek, akiknek valóban szükségük van rá. A szervezet az elmúlt egy évben például, több mint 10 ezer árvízkárosult családnak nyújtott segítséget.

Az adományok azonban az utóbbi időben egyre inkább veszélybe kerülnek! Fél évvel korábban első szortírozási akcióm után még csak arra lettem figyelmes, hogy a konténer mozgó részében található ruhákat próbálják kipiszkálni bizonyos alakok, mára azonban eljutottak odáig, hogy a pofátlanság határát súrolva azt mondják az embernek, hogy nyugodtan hagyják ott a szatyrokat, mert majd ők szépen bepakolják a helyükre.

Hát persze! Az alig ötven méterrel arrébb parkoló autóba. Az előadás akár lehet meggyőző is, kis székeiken ott trónolnak, mintha ez lenne a napi feladatuk. Természetesen a Vöröskereszt nem tehet semmit, hiszen közterületen azok tartózkodhatnak, akik akarnak, így nem marad más hátra, mintsem figyelmeztetni az adományozókat: saját kezükkel pakolják a konténerbe az adományokat! Ha már vettük arra a fáradtságot, hogy összegyűjtsük, majd a helyszínre szállítsuk a régi holmikat, akkor szánjuk még rá azt a néhány percet, és győződjünk meg arról, valóban jó helyre kerülnek. Ne dőljünk be az önkéntes segítőknek, akik munka helyett mások jó szándékát kihasználva akarnak hasznot húzni.