Nem csak a hasfájás okozhat gondot

Ki ne álmodna egy szőke, göndör fürtös kis angyalkáról, aki gurgulázva kacag, ha megnevettetik őt a nővérei, éjszaka és napközben is jókat alszik, rengeteget eszik, egyszóval semmi gond nincs vele? Kivéve az altatást...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 04. czefernek.lena

Ki ne álmodna egy szőke, göndör fürtös kis angyalkáról, aki gurgulázva kacag, ha megnevettetik őt a nővérei, éjszaka és napközben is jókat alszik, rengeteget eszik, egyszóval semmi gond nincs vele? Kivéve az altatást…


Judit háromgyerekes anyukaként megtapasztalta, hogy nem csupán saját rutinja, de a gyerekek eltérő személyisége miatt sincsen olyan biztos módszer, amely garanciát nyújtana arra vonatkozóan, hogy a gyerek eleget eszik és nagyokat alszik két szoptatás között, ahogyan az a nagykönyvben meg van írja. Előző cikkünkből kiderült, mennyire fontos egy kisbaba életében a problémamentes étkezés, ám az sem mindegy, hogy a kicsi szervezete „mire áll rá”, ugyanis nem csupán a hasfájás okozhat kellemetlen pillanatokat.

Judit első kisbabája nagyon alacsony súllyal született, ám a harmadik csöppség jócskán felülmúlta nővérét, így az ő esetében étkezési problémákról szó sem volt, s az alvási nehézségeket sem az okozta, hogy felzavarták az etetés miatt. Ági ugyanis alapvetően jó alvó volt, nem volt hasfájós és olyan is előfordult, hogy etetés után négy órán át aludt napközben egyhuzamban. A család eleinte csodálkozott is ezen, az anyósommal felváltva lestünk be hozzá, hogy minden rendben van – e, hiszen nem ehhez voltunk szokva.

így aztán a harmadik gyereknél már nem vette Judit figyelembe az etetéshez előírt időpontokat, helyette az ösztöneire és kisbabája igényeire támaszkodott. Ági rengeteget aludt, és sokkal többet szopott egy-egy alkalommal, így aztán a csecsemőknél javasolt hatszori étkeésről hamar átálltunk ötszöri alkalomra, mert az is elég volt neki – meséli az anyuka, hozzátéve, hogy persze nem engedte ki teljesen a keze közül az irányítást, de az altatással egy idő után akadtak godok.

Ági ugyanis éppen jó alvókája miatt sokszor elaludt szoptatás közben, s olyan is előfordult, hogy Judit is vele durmolt, majd a következő etetési időpontban arra ébredt, hogy a pici újra kezdte a szopást. Így aztán amikor elérkezett az elválás pillanata, hirtelen ez a jó alvó baba hatalmasakat sírdogált esténként, s alig lehetett megnyugtatni, rengeteget kellett ringatni, sétálni vele, hogy cici nélkül is elaludjon.

A történet érdekessége, hogy Judit három lánya a későbbiekben sem hazudtolta meg önmagát, azóta is ugyanolyan alvásigényelket produkálnak, mint csöppnyi korukban. Éva rossz alvó maradt, míg a két kisebb, Timi és Ági hatalmasakat durmolnak, amikor csak alkalmuk adódik. Az anyuka azonban úgy látja, ez csak részben annak következménye, hogy ő vált egyre rutinosabbá az évek során, alapvetően a gyerekek eltérő igénye és személyisége alakította ki a szokásaikat is.