“Népszokás”, de nem kényszer

Minden önkormányzatnak kötelező olyan ügyeletes intézményt kijelölni a gyermekvédelmi törvény szerint, ahol a nyári szünetüket töltő gyerekekre vigyáznak. A lehetőségről sokan nem tudnak, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint így népszokás a gyerekeket a nagyszülőkre hagyni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 30. czefernek.lena

Minden önkormányzatnak kötelező olyan ügyeletes intézményt kijelölni a gyermekvédelmi törvény szerint, ahol a nyári szünetüket töltő gyerekekre vigyáznak. A lehetőségről sokan nem tudnak, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint így népszokás a gyerekeket a nagyszülőkre hagyni. Sok családban csak nehezen tudják megoldani a gyerekek nyári elhelyezését, de az [origo]-nak nyilatkozó szülők nem bánják, hogy van idejük pihenni a gyerekeknek.


“Rosszul is lettem, amikor hallottam” – reagált Pokorni Zoltán ötletére az [origo]-nak egy óvodás és egy kisiskolás fiút nevelő anyuka. A Fidesz alelnöke szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta, meg kell fontolni, hogy a jövőben rövidebb legyen az iskolai nyári szünet, mert szerinte a jelenlegi, tízhetes nyári szünet számos családnak gond, mivel meg kell oldaniuk a gyerekek elhelyezését.  Az [origo] többgyerekes szülőket, családi egyesületeket és önkormányzatokat kérdezett arról, hogyan oldják meg ezt a helyzetet.

Az [origo]-nak nyilatkozó kétgyerekes édesanya szerint a magyar gyerekek sokkal többet tanulnak, mint a más országokban élők, mert az oktatási rendszer szigorú. Szerinte kell nekik ennyi pihenés, és nehezebb lenne megoldani az ezzel feltehetően szükségszerűen járó hosszabb őszi, téli, tavaszi szünetekben a gyerekek elhelyezését – mondta. Sógora Németországban él, az ő gyerekei június végéig járnak iskolába, de szerinte nagyon kevés a német gyerekeknek járó két hónap pihenés.

A nagyszülőkre próbál támaszkodni az a kétgyerekes apuka is, aki néhány munka nélkül töltött hónap alatt dolgozó felesége helyett vigyázott a gyerekeikre, de épp nyárra sikerült elhelyezkednie. A nagyszülőkön kívül marad a táboroztatás és a közös szabadság – mondta. Ahol laknak, lehetőség van nyári oviba íratni az óvodáskorú gyermeket, de erről a munkaügyből fakadó bizonytalanság miatt lemaradtak, mivel már korábban be kellett volna fizetni az ebédet. Ha megszorulnak, egy-két napra magánóvodát vesznek igénybe.

Fotó: Családháló