Olvasói válasz a Geréb-kérvényt támadó képviselőnek

A fejlett világ legtöbb országában pont azért terjed futótűzként a kórházakban is a bábás szülés, mert megértették, hogy biztonságosabb, mint az orvosi, medikalizált szülészeti modell, valamint több esélyt ad a mégis előforduló traumák feldolgozására, az egészséges továbbélésre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 29. Paulik András

Az alábbi levél Rónaszékiné Keresztes Monikának a családháló.hu-hoz eljuttatott levelére válasz, amelyben a képviselő kifejti, miért nem támogatja képviselőtársai ellenében Geréb Ágnes kegyelmi kérvényét. Olvasónk levelét – tiszteletben tartva az ő válemányát – szó szerint közöljük:


Tisztelt Rónaszékiné Keresztes Mónika Képviselő Asszony!

Nagyon köszönöm, hogy válaszolt a levelemre.
 
Valóban, én egy több száz családot tömörítő civil szerveződés tagja vagyok, akik több ezer magyarországi intézeten kívüli szülés szakmai színvonaláról szereztünk tapasztalatokat. Nem titok, a mi tapasztalataink azt mutatják, hogy Dr. Geréb Ágnes és bábatársai a világ szülészetének élvonalába tartoznak, az Ön által is említett, komoly gondokkal küzdő magyar egészségügyi ellátáshoz képest a legfrissebb tudományos ismereteken alapuló, magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak.
 
Természetesen tiszteletben tartom az enyémtől eltérő véleményét Dr. Geréb Ágnes szakmai munkájáról és a nyilvánosságra került büntetőügyekben viselt felelősségéről, de szeretnék mégis néhány tényre rávilágítani.
 
Dr. Geréb Ágnes tevékenysége megfelelt az Ön által hivatkozott országok többségében érvényben lévő szabályozásnak. A magyar jogszabályi közeghez legközelebb eső német példát hoznám fel elsőként, de Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban sem lett volna része ilyen meghurcoltatásban, mint itthon.
 
Dr. Geréb Ágnes hazánkban nem tudott volna megfelelni sem szigorú, sem enyhébb szabályozási feltételeknek, mert az orvos-szakmai lobbi erejénél fogva 20 éve akadályozza azok megalkotását. Azt valóban lehet vitatni, hogy mi a helyes viselkedés egy-egy rossz jogszabály esetén, én egyértelműen az ’56-os forradalmárok pártján állok, akik vétettek az akkor hatályos törvények ellen, de ezzel Magyarország szabadságáért, szuverenitásáért küzdöttek. Dr. Geréb Ágnes a szülő nők és a megszületendő magzatok szabadságáért küzd két évtizede.
 
Dr. Geréb Ágnes felelőssége a konkrét csecsemőhalálokkal kapcsolatban jelenleg nem megállapítható. Pont annyira helytelen azt állítani, hogy felelős és hibázott, mint azt, hogy bizonyosan nem. Az én álláspontom az, hogy egy elfogulatlan, a bábai szemléletet és modellt ismerő szakember véleménye mindenképpen hiányzott az eljárásból. Azt tudom biztosan kijelenteni, hogy a szakértői vélemények nem csak elfogultak voltak, hanem a szülész szakma alapvető szabályait is figyelmen kívül hagyták, ha ez a vádlottra nézve terhelő érvek alátámasztásában szükséges volt. Kérem, higgye el, én is jobban örültem volna, ha nem a kegyelmi kérvény mellett kellene lobbi tevékenységet folytatnom, hanem egy igazságos eljárásban tisztázódott volna minden érintett felelőssége.
 
Ma már nyilvánosan elérhető az első hazai otthonszüléseket vizsgáló kutatás eredménye, amelyből kiderül, hogy az otthonszülésekből beszállított esetek száma és jellege megfelel a nemzetközi trendeknek, semmivel nem magasabb az Ön által hivatkozott országok statisztikai adatainál.
 
Sem az Ön, sem pedig az én önértékelésemet nem egy külső személy, pláne nem egy egészségügyi szakember építi fel. Valamint az önértékelés nem a szülés helyszínétől függ. A megtévesztett édesanyákról szóló propagandát Papp Zoltán professzor kezdte terjeszteni, majd átvette tőle az egész szülész szakma, így több százezer család hallgatta ezt a terhesgondozása során, ha az otthonszülés került szóba. Mára szállóigévé váltak ezek a mondatok, a sajtó is átvette sajnos, de az utóbbi pár évben szerencsére egyre többen kíváncsiak ránk, győződnek meg arról, hogy semmivel nem vagyunk befolyásolhatóbbak, mint az átlagos szülés előtt álló nő, de valamivel tájékozottabbak vagyunk a tudomány legfrissebb állásáról, a nemzetközi normákról.
 
Az elmúlt 20 év tapasztalatai azt mutatják, hogy a Dr. Geréb Ágnes szakmai vezetésével megtartott szülésfelkészítő tanfolyamok hatására mind azok, akik a kórházi szülés mellett döntöttek, mind az otthonszülésből beszállítottak esetében kedvezőbb a szülés kimenetele, mert a szülő nő és az őt segítő apuka sokkal felkészültebb, így megalapozottabban, nyugodtabban tud döntéseket hozni, kevésbé váratlanul érik a szülés kórházi gyakorlatából adódó jelenségek.
 
Dr. Geréb Ágnes tevékenységéhez, mint minden szülészéhez, bábáéhoz hozzátartoznak azok az esetek is, amikor baj, esetleg tragédia történt. Szakmai tudásának köszönhetően sokkal kevesebb az ilyen eset, mint pályatársainál. A mi szülői szerveződésünk és ennek a kezdeményezésnek oszlopos tagjai azok az édesanyák és édesapák is, akik ezt a borzalmat átélték. A magyar egészségügyi ellátórendszer személytelensége miatt ezt sokan elvakultságnak, fanatizmusnak vagy a rossz szülői döntés felelőssége alóli kibújásnak tekintik. Tévednek. A fejlett világ legtöbb országában pont azért terjed futótűzként a kórházakban is a bábás szülés, mert megértették, hogy biztonságosabb, mint az orvosi, medikalizált szülészeti modell, valamint több esélyt ad a mégis előforduló traumák feldolgozására, az egészséges továbbélésre.
 
Nyitottságát, őszinte válaszát köszönöm. Az otthonszülés szabályozásának további fejlesztésében számítok az Ön segítségére is.
 
Budapest, 2012. február 23.
Üdvözlettel: Szép-Dalkó Diána és családja