Sportágat választottunk

Amikor délután, az iskola után kamaszgyermekem a TV és interneten kívül nem igen talál kikapcsolódási lehetőséget („hiszen már a legújabb Szentjohannagimit is elolvastam kétszer!”), akkor végkép megfogalmazódott bennem, hogy ez így nem mehet tovább! Különórák kellenek és MOZGÁS! Az iskolai röplabda befuccsolt, anya jógájára járni mégiscsak ciki, és a „közeli” lovas tanyára télen már még annyira sem fogunk kijárni, mint ahogy most nem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 24. Paulik András

Amikor délután, az iskola után kamaszgyermekem a TV és interneten kívül nem igen talál kikapcsolódási lehetőséget („hiszen már a legújabb Szentjohannagimit is elolvastam kétszer!”), akkor végkép megfogalmazódott bennem, hogy ez így nem mehet tovább! Különórák kellenek és MOZGÁS! Az iskolai röplabda befuccsolt, anya jógájára járni mégiscsak ciki, és a „közeli” lovas tanyára télen már még annyira sem fogunk kijárni, mint ahogy most nem.


Ekkor jött a Nagy Sportágválasztó! Már az ajánlás is megdobogtatta az ifjú lányok szívét, hogy ennyi sportot kipróbálhatnak és „nyugodj meg anya, utána már majd járunk rendesen a kiválasztott sportra”! Én meg csak reméltem, hogy nem a legdrágább és legtávolabbi edzést választják majd ki! Hódmezővásárhelyen tettünk hát próbát a hétvégén!

A szombat reggel mindig lassan indul, ilyenkor egyszer a héten kialudhatják nyugodtan magukat a gyerekek. S végül csak fél órával indultunk később, mint ahogy terveztem. A Sportágválasztó címe megjegyezve, útvonal a fejben (én még GPS nélkül szeretek tájékozódni). A kijelölt címre (Zrínyi utca 8) érve nyomát sem láttuk füves területnek és tömegnek, mint amire számítottunk. No, sebaj, biztos rosszul jegyeztük meg a házszámot, menjünk végig az utcán! Hódmezővásárhely egy igen helyes kisváros gyönyörű hosszú utcákkal, ódon régi földszintes házakkal, így volt hol keresni! Azonban ez sem jött be! Szerencsére egy ifjú apuka segítségünkre sietett. „Persze a sportágválasztó, igen kint van a sportpályánál, a piacnál, délután megyünk mi is ki!” Egy hatalmas kő esett le a szívünkről, tehát mégsem a dátumot néztük el. Így irány a megjelölt hely! Sportpálya megvan, teniszpálya is van, biciklisek extrém pályája, … csak mindehhez egy lélek sem! A piacon megcsodálhattuk az utolsó húsz év járókakínálatát, de mivel most nem a legkisebbnek keresünk mozgásteret, így mégsem ezt keressük!

Most telefonos segítségkérés következik! Húgoméknál mindig bekapcsolva a net, hát nézzen utána! (Ekkor mertek a lányok csak szólni, hogy hát ők elhozták a GPS-es, internetes telefont is, és most kivételesen nem szidtam őket le, hogy hozzányúltak.) Szól a jelentés, mégiscsak az eredeti cím a jó! Biztos nem néztünk jól körül!

Akkor jön a gyalogos felderítés! A belvárosban leparkolunk és a sportboltot éppen záró hölgyet interjúvoljuk meg! „Sportágválasztó tudom, az biztos ott van a sportcsarnok mellett!” és már mondja is, hogy 3 perc sétára vagyunk a helyszíntől! S valóban mintegy másfél órával az indulás után ott is vagyunk! Egy ekkora városban elég, ha leírják, hogy a sportcsarnok melletti terület és úgy látszik az senkit nem zavar, hogy a cím nem stimmel, hisz azt csak a magamfajta gyütt-möntek nézik meg! Most már csak szegény fiatal apuka jár a fejemben, aki szintén fog egyet körözni délután, de mivel a benzinünk már fogyóban meghagyjuk neki ezt a sportolási lehetőséget!

S végre a 6:3 kocsmánál bevettük a sarkot és meglátjuk a körülkordonozott helyet! A Sportágválasztó egy nagy területen sok katonai sátor, körben a kisvárosi panoráma: egyik oldalon a panelek, a másikon a kis családi házak! Kellemes a résztvevők száma, jól oda lehet férni az egyes helyszínekhez, de mégsem érezzük magunkat egyedül. Lehet pontokat gyűjteni, ha a 34 helyszínből legalább 20-at kipróbálunk! Mire mi odaértünk sok gyerek már hozza is a lepecsételt szelvényeit, hisz nyerni szeretnének a sorsoláson! Mi ezt inkább kihagyjuk, de lassan elindulunk és sorra vesszük a sátrakat!

Az úszást most egy hódjelmezbe öltözött kedves úr képviseli, de látunk táncosokat, kerékpárosokat, valahol hátul egy lovat is hallunk nyeríteni! Jó a baseball ütőt nem a bűnügyi hírek között felfedezni, hanem az ökölvívók és az X-TREME Hip-Hop táncosok között!  A tájfutásnál állunk meg először, mivel ezt már mindig is ki akartuk próbálni. Kis pályát építettek ki, melyet 10 perc alatt lehet teljesíteni. Izgalmas látni, ahogy lányomat elkapja a verseny láza és többeket megelőzve rohan a bójához, hogy megszerezze a pecsétet! Sajnos két helyen már ellopták a pecsételőt, csak remélhetjük, hogy az erdőben kevesebb a szarka! A pilatesről tudunk meg utána fontos információkat két kedves hölgytől, akik szintén egy sátrat őriznek!

Kisfiam még kézizik egy sort a puha labdákkal, és kapura lő, míg a nagyok már a taekwondosok felé veszik az irányt. Ez a csapat a nagyszínpadot is túlszárnyalja kínálatával, hangerejével. A legújabb slágerekre fehér ruhás fiúk adják elő koreográfiáikat. Kicsit kérdéses számomra, hogy mennyire ez-e a klasszikus változat, de kétségtelenül szórakoztatóak. Ahogy bemelegednek, előadják a nehezebb kunsztokat is, fejük fölé rúgnak, néha két lábbal is. Ezt már a szomszédos sátor, lány csapata sem nézheti tétlenül és ők is „csatarendbe” állnak. Láthatóan a fitneszes lányok és a bemutatót tartó fiúk közös helyen edzenek. Hatalmas műanyag szőnyegekkel készültek, aminek a szélén, még a piknikező családoknak is jut kis hely. Közben pörög a zene, pirulnak az arcok és az eddigi nézők is érzik mozog a lábuk a ritmusra. Nekem mindig a kicsik a legmeghatóbbak, ahogy összetéveszthetetlenül, mégis bájosan esetlenül utánozzák a nagyokat!

Lassan elérjük az utolsó állomást is: itt a barantások fogadnak, páran ostort csettintgetnek, de a botvívást és még a tülök kürtöt és a dobot is ki próbálhatják, akik a hagyományos magyar harcművészettel szeretnének megismerkedni. A labdasportok pályái felé már csak pár pillantást vetünk és egy fagyival köszönünk el Hódmezővásárhelytől! Jól éreztük magunkat!

S hogy mi lett az eredmény a sport terén? Délután mindenki hatalmasat aludt, s nem az újbegy erősítő foglalatosságokon járt az esze, és kiválasztásra került a pilates és a taekwando. Ha legközelebb itt helyben, Szegeden lesz Sportágválasztó, biztos, hogy kimegyünk, mert akkor a helyi egyesületeket ismerhetjük meg és tájfutás nélkül is megtaláljuk a helyszínt!