Te mit csinálsz nyáron?

A Családháló kíváncsi volt rá, hogy a mai tízen-huszonévesek mivel töltik nyári szabadidejüket. Nem reprezentatív felmérésünkből kiderül, a diákmunka és a sport mellett bizony sokan egyszerűen csak fészbúkolnak vagy tévéznek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 22. canon

A Családháló kíváncsi volt rá, hogy a mai tízen-húszon évesek mivel töltik nyári szabadidejüket. Nem reprezentatív felmérésünkből kiderül, a diákmunka és a sport mellett bizony sokan egyszerűen csak fészbúkolnak vagy tévéznek.


A megkérdezettek között fiúk-lányok vegyesen képviseltették magukat. A legfiatalabb 16, a legidősebb pedig 26 éves volt. Van, aki még gimnáziumba jár, van, aki egyetemre vagy főiskolára, és van, aki már lediplomázott.

 

Az első kérdés elég egyszerű volt: Mivel töltöd el a nyári szabadidődet?

Természetesen több válaszlehetőség is volt az alábbiak közül:

diákmunka/munka,  facebook,  strand,  táborozás/kirándulás,

készülődés a tanévre,  bulik,  unatkozom,  sport

 

1.      A válaszadók több mint fele a hasznosnak mondható: diákmunka/munka, illetve a sportot választotta.

2.      Második helyen a facebook illetve a bulik szerepelt, ami ha a fiatalokból indulunk ki teljesen szokványosnak mondható, persze nem mindegy, hogy ezekre mennyi időt szánnak a mai fiatalok.

3.      Harmadik helyen a táborozás/kirándulás állt, ami egész jó eredmény, ha azt nézzük, hogy nagyr észük dolgozik, és még így is próbál időt szakítani az aktív pihenésre.

4.      Ezen a ponton meglepődött szerkesztőségünk, hiszen a strand és az unatkozás??? egy szintre került. Aki unatkozik, az miért nem tölti el a szabadnapjait az előbb felsorolt tevékenységek valamelyikével?

5.      És végül az utolsó helyre került, azaz egyetlen voksot sem ért el a készülődés a tanévre. Ezt szintén sajnálatos volt hallani, ugyanis a gimnáziumban bőven lehet kötelező olvasmányokól mazsolázni, nem beszélve a kis illetve a nagy érettségire való készülődésről.

 

A második kérdés a számítógép illetve tévé előtt eltöltött napi óraszámra kérdezett rá.

 

1.      Az első helyen szereplő válasz elszomorító volt ugyanis az 5 illetve annál több, és a 3 óra/nap állt az élen. Persze egy film esténként beleférhet, de ha ezek az óraszámok mind a számítógép javára billennek, akkor van még mit tanulni a helyes időbeosztásról…

2.      Táblázatunk második helyét szintén megosztva a 4, és a 2 óra állt, ami már egy fokkal jobb az előzőnél.

3.      És végül a harmadik helyen a napi 1 óra végzett…

 

Tehát bátran levonhatjuk a konzekvenciát, hogy ezen fiatalok nagy része már jól betudja osztani a szabadidejét, de azért vannak akik még a sok lehetőség ellenére sem találnak elfoglaltságot maguknak.

 

Tóth Kristóf