Pokémon Go: A játék, ami megőrjítette a világot

A játékszenvedély kihasználásának legújabb őrülete érkezett meg hazánkba is, ami beszippantotta a gyermekeinket és a felnőtt ismerőseinket is. A Pokémon Go lényege, hogy kis szörnyecskékre vadászunk, de lényegében a játék kap el minket. Mégpedig nagyon ügyesen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 17. Családháló

Alig pár héttel a globális őrületet kiváltó Pokémon Go megjelenése után Guatemalában lelőttek két fiatal fiút, amiért betörtek egy házba pokémon-vadászat közben. A tizennyolc éves Jerson Lopez De Leon egy barátjával úgy döntöttek, az egyik jószágért megéri betörni egy helyi házba. A döntés végzetesnek bizonyult, a fiú ugyanis belehat a sérlülésbe.

Ez csak egy a mostanában történt baleset közül: volt, akit kígyó mart meg, mást majdnem elütöttek, mert kiszaladt az útra, de olyan is akadt, aki vezetés közben gyűjtötte a virtuális állatkákat, amikor nekiment egy parkoló járőrautónak.

A játék teljesen beszippantotta a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A hazai és külföldi közösségi oldalakat elárasztották azok a kommentek, ahol felháborodottan beszámolnak arról idegenek, hogy a pokémonra vadászók lökdösik őket bevásárlás közben, és nincsenek tekintettel a magántulajdonra sem. Ebből arra következtetünk, hogy a globális játékszenvedélyből, hamarosan globális méretű probléma lesz.

Többen vannak azonban, akik poénnak veszik, amikor este a kertjében ólálkodnak. Egy fiatal nő kertjében két ismeretlen bóklászott este majd, amikor megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak mosolyogva felelték, hogy: „elnézését, hölgyem, de találtunk itt két nagyon értékes pokémont. Levadászhatjuk?” Az ismertlen tulaj hangosan nevetett és igent mondott, de a srácok lehet akkoris ezt a választ kapták volna, ha előtte becsöngetnek. Legközelebb mi jön? A ház „átkutatása” engedély nélkül?

Egyik felnőtt ismerősömet kérdeztem miért is jó pokémonvadásznak lenni. Ő nem az elvadult függők táborát erősíti, de azért naponta többször lóg a telefonon hátha elkap egy virtuális állatkát: „Nekem ez nagyon nosztalgikus érzéseket hoz elő. Gyerek voltam, amikor a Pokémon igazi sláger volt. Nem gondoltam volna, hogy újból előszedik és ennyien rákapnak. Alapból mókás és valósághűbb, mint, amikor tazokat gyűjtöttünk. Persze ott a siker élménye, ha sikerül elkapni egyet, például tömegközlekedés közben vagy épp bevásárláskor, de nekem tényleg leginkàbb a nosztalgia a fontos és az, hogy elszórakoztat, ha unatkozom.”

Itt jön a képbe, Jamie Madigan, a Psychology of Games szerzője, akit a Wired kérdezett az új őrületről. A pszichológus elmondta, hogy hat alapvető tényező befolyásolja egy játék sikerességét: akció, közösségi élmény, ismeretszerzés, az ismeretekben való elmélyülés, kreativitás és a célok eléréséhez vezető tapasztalat.

Amint a fent említett példa is mutatja a Pokémon Go-ban minden adott, hogy az emberek függők legyenek tőle. A közösségi élményt megadja, hogy ilyen sokan vadásznak a kis pokémonokra, az akciót a közös harc teremti meg, sikert pedig az garantálja, hogy díj is jár a legjobb lények megszerzéséért.

A véleményünk a szerkesztőségen belül is megoszlik. Egyik édesanyánk azt mondja, hogy ez legalább kimozdítja otthonról a kamaszfiát, de ha belegondol akkor sem környezet foglalja le, hiszen csak a telefonját bámulja, hogy le ne maradjon egy-egy szörnyecskéről. Egy nálunk dolgozó apuka pedig, ha tehetné letiltaná a kölykeit az okostelóról, mert nem tetszik neki, hogy most csak ezzel foglalkoznak a gyerekekei.

Ha tanácsolhatunk valamit: használjuk ki a közösségi élményt és járjuk a várost, az országot, de ha már új, ismeretlen helyeken járunk akkor annak a szépségeit is nézzük meg és ne csak azt, hogy milyen pokémont lehet a környéken elcsípni.