2016. október 22. szombat, Előd

Anyatej kontra tápszer – melyiket válasszam?!

csaladhalo.hu
2012. 01. 29. 09:38
Hozzászólás (6)

Magyarországon évente 1 700 000 doboz kezdő tápszer fogy alig 90 000 szülés mellett. A szülés után hazánkban jelenleg az édesanyák 90 százaléka kezdi el szoptatni gyermekét. Ez jóval meghaladja az EU átlagát (60%). A mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta 7 százalék körül állapodott meg. Noha a tendencia emelkedik, mégis döbbenetes az a tény, hogy 2004-ben a hat hónapig kizárólagosan szoptatott babák aránya még mindig csak 36 százalék volt.


Anyatej? Nem kérdés!

Az anyatej a legideálisabb a csecsemők számára. A tehéntejjel ellentétben az anyatejben levő tejfehérje alkalmasabb a kisded anyagcseréjéhez, emellett a zsírok is könnyebben emészthetőek és jobban felszívódnak, és nem utolsó sorban védi az újszülöttet a betegségek, a fertőzések és az allergia ellen.

Az anyatejen keresztül a gyermek immunrendszere is erősödik, ugyanis antitesteket kap a kicsi szervezete a betegségek legyőzésére. Például ha az anya meghűl, szervezete antitesteket termel. Az orvosok szerint így a gyerek is védett lesz a hűléssel szemben. Az is lehet, hogy el sem kapja a betegséget, vagy ha mégis, akkor könnyebb lefolyású lesz, és ez is csak akkor következik be, ha az anya nem az elejétől szoptatta gyermekét.

Az első három hónapban egy egészséges csecsemő megfelelő táplálékfelvétel mellett hetente átlagosan 200 grammot gyarapszik. Ezzel kapcsolatosan egyetlen dologra kell mindenképpen odafigyelnünk: a gyerek túlsúlyos lesz, ha az anya bizonyos gyógyszereket vagy több gyógyszert is szed. Fontos tudni azt is, hogy az édesanya étrendje nagyban befolyásolja az anyatej minőségét és mennyiségét. A felmérések szerint Magyarországon a csecsemőknek mindössze egyharmada kap kizárólag anyatejet hathónapos koráig.

Mit tehetünk, ha nincs anyatej?

Az anyatej semmilyen más tejjel nem helyettesíthető. Ennek oka, hogy bár a tehéntej és a biotej azonos energiatartalmú, mint az anyatej, előbbieknek magasabb a fehérje- és ásványianyag-tartalma, ami pedig megterheli a baba szervezetét. Az anyatej viszont élelmi rostokban gazdag, ami a gyermek fejlődésének szempontjából elengedhetetlen. Az anyatej szénhidrátban is gazdag és tartalmazza a tejcukor lebontását segítő enzimet is. Mivel a tápszerekből ez hiányzik, így azok a babáknál gyakran puffadást, hasgörcsöt okozhatnak.
Anyatej hiányában a külön erre a célra szolgáló anyatej-helyettesítő tápszerek használatát kell igénybe vennünk. Ezeket 1-es jelzéssel láttak el, jelezve a táplálás első fokát, és ezt a típust körülbelül öt-hat hónapos korig adhatjuk a kisbabának.

A hazánkban forgalomban levő kezdő tápszerek mindegyike szigorú minőségellenőrzésen esik át, ezért alapvetően mindegy, hogy melyiket kapja, azonban a döntést mindig bízzuk a gyerekorvosra. A szakember tudja ugyanis eldönteni, hogy a babának mire van szüksége, van-e hajlama az allergiára, és hogy mikor éri el a kort, amikor új tápszert vezethetünk be. Fontos szempont az is, hogy az orvosi vényre felírt tápszerek támogatást élveznek. Módosított tehéntej-fehérjéből készült táplálékot hároméves korig adhatunk a babáknak.sznuupi
2012. 01 . 29. 18:01

A cikknek vannak kevésbé evidenciaként megálló részei.

Tények:

A 0-3 hónapos csecsemő átlagosan 125-250g-t gyarapszik.

Az anya táplálkozása, illetve annak hiány csak NAGYON szélsőséges esetben befolyásolja az anyatej mennyiségét, vagy minőségét. Ha kérdésed van kérdezd meg hozzáértőtől! Javasolt honlapok: www.lll.hu, www.ibclc.hu, www.szoptatasert.hu

Ha nem úgy alakul, ahogyan szeretnéd, kérj segítséget!

Minden tápszer tehéntejből, vagy szójából készült. Kisbocit, vagy szóját könnyű csinálni belőle, embergyereket nehezebb.

Mindenkinek boldog anyaságot, olyan csecsemőt, aki kihozza magából amit csak neki juttatott a természet!

pinkjag
2012. 03 . 16. 17:02

Nagyon orultem volna, ha sikerul elobb megtalalnom ezt a cikket es minel tobben elolvasnak.
Tapszerrel etetni a babat, nem mindig egy valasztas, valamikor ez az egyetlen megoldas.
En nagyon szerettem volna, ha a kisfiam tudott volna szopizni es hatalmas csalodaskent eltem meg, amikor 'keptelen' voltam szoptatni.
Nem azert mert kenyelmesebbnek talaltam az uvegbol etetest es nem is azert mert nem probaltam, egyszeruen ugy szuletett hogy a nyelve alatti hargya elobbre volt neki, ami meggatolta abban hogy ki tudja tolni a nyelvet, ami a szopizashoz elengethetetlen.
En Aptamil tejjel kezdtem (itt Angliaban az szamit a legjobbnak, mivel az all a legkozelebb az anyatejhez).
Sajnos idopontot, hogy felvagjak a kis nyelvet akkor kaptunk mikor 3 hetes volt. Addigra mar 5x 150ml-t evett minden nap es annak ellenere hogy probaltam fejni, (mivel igen szerettem volna adni neki) kb 25-50ml sikerult kifacsarnom.
Miutan felvagtak a nyelvet addigra mar teljesen felszaradt a tejem, mondtak hogy visszajonne, de idobe telik es meg tovabbra is kene neki a tapszert is adni. Mivel tul nagy volt az etvagya nem akartam egyikonket sem stress ala tenni. (Magamat a probalkozassal, majd rohangalassal hogy csinaljak egy uveget, amig szegeny ehesen ordit es ot, hogy ne ehezzen tul sokaig).
Hiaba volt tapszeren most mar 14 hete, semmiben nem kulonb mint egy anyatejen felnovo gyerek.
Sot! 7 hetesen mar tudta tartani a nyakat es fejet. 10 hetesen hatararol a pocijara fordult es azota az ejszakat is atulassza. Utanoz hangokat es teljesen fel tudja magat nyomi ket kezzel! Igaz most mar 225ml-t eszik 4-5 alkalommal es mar majdnem 7 kilo, de szuleteskor is majdnem 4kilo volt, soval soha nem volt pici baba.
Eleinte nagyon zavarba ejtonek talaltam hogy uvegbol etettem az utcan, mivel itt Angliaban sokan tenyleg sajat valasztasbol cumiztatnak es ugy ereztem megneznek az emberek es azt gondoljak majd h csak nem voltam hajlando, de aztan rajottem hogy nem erdekel, en tudom hogy ez nem az en hiban, en megprobaltam mindent. Ez senkinek a hibaja, hogy a kisfiam igy szuletett, de legalabb tudom mennyit eszik es az apaval is konnyebben ki tud egy koteleket alakitani!

rita35
2012. 01 . 29. 13:05

Császárral szültem meconiumos magzatvíz miatt egy 62cm-s 4200g-os kisfiút. Egészséges baba volt. A kórházban gond volt a szoptatással,itthon sem úgy ment, mint kellett volna. Sebes mellek, kevés tej, hozzá a lelki örökség, édesanyám sem tudott engem szoptatni. Majd jött a nagymama és az ő praktikái, végül a kisfiam 2 héttel a negyedik születésnapja előtt hagyta abba a szopizást. 1 éves korától részmunkaidőben dolgoztam, a dédi volt vele napközben, 2 éves korától családi napközibe járt. Ja, és még terhes voltam, mikor elhagyott az apja. Szóval nem volt egy leányálom és a nyugalom szigete az életünk, de azzá tettük. Tápszert 2x kapott. Ami maradt elkészítettem a macskának. Méla undorral fordult el tőle. A kutya sem ette meg. Őszintén megértem azokat az édesanyákat, akiknek valamilyen ok miatt nem tudnak szoptatni, de akkor ott az anyatejgyűjtő. Jobban meg kellene becsülni ezeket, és a régi rend szerint működtetni. Sokkal jobb, mint a tápszer azoknak is, akik nem tudnak szoptatni. Akik meg nem akarnak... hááááááááát... az meg már az ő döntésük...

fannny86
2012. 01 . 29. 10:41

És ha nem lesz elég tejem? vagy a körülmények nem engedik, hogy állandóan szoptassak? Szerintem az sem baj, ha pótlásként, vagy időnként tápszert kap a baba. A tápszerek közül is lehet most már válogatni, kinek mi a jó. Én nem ellenzem.

sznuupi
2012. 01 . 29. 18:14

Kedves Fanny!

Kevesen tudják, talán te sem. Ha egy újszülött az első 2 hétben egyszer is tápszert kap, akkor SOHA nem lesz olyan bélflórája, amilyen lehetett volna. Amikor egy baba anyatejes, akkor az anyatejben lévő IgA nevezetű ellenanyag bevonja a bél felszínét. Védetté teszi a babát nagyon sok betegség, káros anyaggal szemben Amit bármi más táplálék lemos. 2 HÉT alatt épül újra. Addig (gyakran értelmetlenül) kiszolgáltatottabb a babánk...

mottther
2012. 01 . 29. 10:38

Az anyatejnél nincs jobb. Sokszor nagyon kemény munka és türelem, kitartás és akarat kell ahhoz, hogy fenntartsuk a tejtermelést, hogy igazodjunk a baba változó igényeihez, de ha sikerül végigcsinálni ezeket a nehezebb időszakokat, hálásak leszünk hogy nem adtuk fel!