2016. október 23. vasárnap, Gyöngyi

Bepenészedtél?

csaladhalo.hu
Családháló
2012. 03. 02. 09:16
Praktikák, tippek penész ellen
Hozzászólás (2)

A penészes falakról mindenkinek a régi, dohos, vastag falú bérházak jutnak eszébe, pedig manapság az új építésű, jó állapotban lévő, tiszta házak, lakások legnagyobb ellensége is a penész. Ennek oka, hogy az építkezéseken leggyakrabban használt műanyag nyílászárók annyira jól szigetelnek, hogy nincs lehetőség a folyamatos szellőzésre, így még a legtakarosabb lakásban is felütheti a fejét a penészgomba.


A penész kialakulásának megelőzéséhez a leghatékonyabb módszer a minél gyakoribb szellőztetés, főleg olyankor, amikor mosunk, ruhát szárítunk, vagy főzünk. Ilyenkor ugyanis még több pára képződik, ami a penészedés legfőbb kiváltó oka. Arra is ügyelni kell, hogy a bútorokat ne toljuk közvetlenül a falhoz, körülbelül 5 cm távolság legyen a fal és a bútor között, zuhanyzás, fürdés után, mindig szellőztessük ki a fürdőt is.

Ha a penész már megjelent, különböző szakszerű módszerekkel, házi praktikákkal űzhetjük el. A fürdőszobai csempén megült penész ellen az ecet a hagyományos gyógymód, a legjobb, ha minden héten áttöröljük a felületeket ecetes ronggyal, főleg ott, ahol a csempe a káddal, vagy a mosdókagylóval érintkezik. Az eceten kívül a vízben feloldott ammónia is segíthet eltávolítani a szennyeződést, az így kapott oldat megfelel a nádbútorok tisztítására is.

A falon megjelent penész eltávolítása sajnos már nehezebb feladat. Drasztikus megoldás, de a legcélravezetőbb, ha a fertőzött festékréteget távolítjuk el egészen a vakolatig, hagyjuk megszáradni, majd speciális gombaölő és penészgátló festéket kenünk rá.

Bármelyik módszert is válasszuk, mindenképpen érdemes gondot fordítani arra, hogy penészmentes, tiszta lakásban éljünk, különösen, ha gyerekek is élnek velünk, ugyanis a penészgomba többféle betegség okozója lehet. Nagyon fontos ezért, hogy a megfelelő módszerrel, végérvényesen kiirtsuk háztartásunkból.angyi
2012. 03 . 02. 22:13

Nekünk be kellett szereltetni szellőzőket a nyílászárókba, mert annyira levegőtlen volt a lakás. Plusz páraelszívót is működtetünk...

hugica
2012. 03 . 02. 22:04

Ezek nagyon jó tippek, mi is alkalmazzuk őket. Mondjuk a heti ecetes lemosáshoz össze kellene rendesen szedni magam...