Ananászos-mogyorós pulyka, jázminrizzsel

A gyümölcsös húsokat a legtöbb gyerek kedveli. Igaz, ez az étel sok fűszert tartalmaz, de csak kis mennyiségben, így nem lesz zavaró.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 08. Paulik András

A gyümölcsös húsokat a legtöbb gyerek kedveli. Igaz, ez az étel sok fűszert tartalmaz, de csak kis mennyiségben, így nem lesz zavaró.


A pulykához:

50 dkg pulykamell filé

34 dkg konzerv ananász

5 dkg vaj

5 dkg nyers vietnámi mogyoró vagy pörkölt sótlan földimogyoró

1 teáskanál curry

1 mokkáskanál kurkuma

1 mokkáskanál szárított gyömbér

tengeri só

2 dlfőzőtejszín

2 teáskanál szójaszósz

A rizshez:

1 bögre (2,5 dl) jázminrizs

4 dlvíz

tengeri só, frissen őrölt bors

fél dl olívaolaj

Elkészítés:

A rizst megmossuk, nyeles lábasban vagy mély serpenyőben, forró olajon átforgatjuk. Felöntjük vízzel és fűszerezzük. Felforraljuk, majd a legkisebb lángon, takarékon, fedő alatt, időnként kevergetve puhára főzzük. A megfőtt rizst 20 percig fedő alatt pihentetjük.

Közben elkezdjük a pulykát is. A pulykamellet megmossuk, kockára vágjuk. Mély serpenyőben vajat melegítünk, elkezdjük rajta sütni a húst, sózzuk, borsozzuk. A kifehéredett húshoz levével együtt adjuk hozzá az ananászt. Tovább főzzük. A tejszínnel elkeverjük a curryt, a kurkumát, a gyömbért és a szójaszószt, majd felöntjük vele a húst. Puhára főzzük, és megvárjuk, amíg a szósz  besűrűsödik.

Rizzsel tálaljuk. A rizst díszíthetjük korianderrel vagy petrezselyemmel.

Tipp: Tejszín helyett kókusztejjel is kipróbálhatjuk.