Görög saláta
A görög saláta régen kuriózumnak számított, ma már minden alkotóeleme könnyen hozzáférhető. Ez itt egy kicsit gazdagabb, mint az eredeti változat. Önmagában és köretként is kiváló fogás hőségriadó esetén.
A görög saláta régen kuriózumnak számított, ma már minden alkotóeleme könnyen hozzáférhető. Ez itt egy kicsit gazdagabb, mint az eredeti változat. Önmagában és köretként is kiváló fogás hőségriadó esetén.
Hozzávalók:
1 szál kígyóuborka
1 kisebb fej saláta
1 fej lilahagyma
15-20 dkg feta
10 dkg olívabogyó
1 db étkezési paprika
1 db kaliforniai paprika
4 db nagy paradicsom
3 gerezd duci fokhagyma
oregánó, friss vagy szárított bazsalikom, kakukkfű
pár csepp rozmaringos olívaolaj
1 dl sima extra szűz saláta olívaolaj
1 evőkanál borecet
frissen őrölt bors
A fejessalátát alaposan megmossuk, megszárítjuk. Zárható salátás tálban konyhai ollóval apró cikkekre vágjuk. A paprikákat, a paradicsomot, az uborkát, és a paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, és a fejes salátához adjuk. Az olívabogyót lecsöpögtetjük, átöblítjük, tetszés szerint egészben, félben, vagy karikára vágva adjuk a többi zöldséghez. A legvégén pedig a sajtot kockázzuk fel és ezt is a tálba tesszük.
Ha minden alapanyag készen áll, jöhet az öntet. Kisebb, mély tálacskában az olajokat a balzsamecettel, a zúzott fokhagymával és a fűszerekkel összekeverjük. Ráöntjük a salátára, és a végén egy kis borsot is őrlünk hozzá. Salátás kanalak segítségével alaposan összeforgatjuk az egészet. Lefedjük, és pár órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.