Grillezésre fel!

Elkezdődött a grillszezon, végre összehívhatjátok a közeli és távoli rokonokat, barátokat és a szomszédokat egy jópofa szabadtéri sütögetésre. Az Amerikából eredő közösségi gasztronómiai program hangulata laza. Az alapanyagok választéka szinte korlátlan, hústól a gyümölcsig szinte minden a rácsra kerülhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
partedli
2013. május 13. Családháló

Elkezdődött a grillszezon, végre összehívhatjátok a közeli és távoli rokonokat, barátokat és a szomszédokat egy jópofa szabadtéri sütögetésre. Az Amerikából eredő közösségi gasztronómiai program hangulata laza. Az alapanyagok választéka szinte korlátlan, hústól a gyümölcsig szinte minden a rácsra kerülhet.


Technikai alapok

A grillsütők választéka bőséges, nem csak a kertben, hanem nagyobb teraszon is hódolhattok ennek a szenvedélynek, arra azonban mindig figyeljetek, hogy biztonságos legyen az eszközötök. Tüzelő anyagként legjobb, ha fanszenet vállaszatok, a gyújtóanyagoknál pedig kerüljétek a vegyszereket, hiszen fontos a biztonság és az is, hogy az ételnek jó íze legyen és például ne benzines. Használat előtt a grillrácsot mindig alaposan tisztítsátok meg.

A grillezés lényege a parázs felett való sütés, a nyílt láng veszélyes és elégeti az ételt. A sütő mellé mindig készítsetek egy kanna vizet, hogyha hirtelen tüzet kellene oltani, akkor legyen mivel, valamint ezzel a végén elolthatjátok a parazsat. A parázs és a rács közötti távolsággal szabályozhatjátok a hőfokot.

A sütéshez szükség lesz fém csipeszre, hosszú nyelű villára, vastag fogókesztyűre, ezeket és az evőeszközöket, tányérokat, poharakat érdemes már az elején előkészíteni. A grillrácsot ne olajozzátok be, inkább használjatok helyette grilltálcát vagy alufóliát. A nyársakhoz nagyon praktikus eszköz a bambuszpálcika, amit sütés előtt érdemes beáztatni.

A grill és a barbecue

A két fogalom nem azonos. A grillezés magas hőfokon történő gyors sütést jelent, míg a barbecue ennek az eljárásnak az ellentéte. Itt kisebb hőfokon, lassan készülnek el az ételek. Kolbászt, hamburgerhúst, csevapot, micset, halat grillezzétek, míg a nagyobb húsokhoz, oldalashoz, steak-hez alkalmazzátok a bbq-t.

Az alapanyagok

A főételtől a desszertig minden készülhet a grillen. Az előre csomagolt, grillezéshez ajánlott húsokat és kolbászokat kerüljétek. Grillezés előtt egy nappal vegyetek friss húst a hentesnél és fél nappal sütés előtt pácoljátok be házi páccal. A fagyasztott húsok sem túl jók erre a célra. A halaknak, zöldségeknek nem kell sokáig állniuk a páclében. A húsokat csak grillezés után sózzátok, nem túl száraz, de nem túl zsíros a legmegfelelőbb választás.

A szárnyasok, a sertéshús, a mangalica, a marhahús, a hal és a tengeri herkentyű egyaránt felhasználhatóak. A húsokat érdemes azonos vastagságúra vágni, hogy egyszerre készüljenek el. Figyeljetek arra, hogy a rendesen átsüssétek a husikat, kizárólag a marha szelet közepe lehet véres, de a többi hús nem. A nagykönyv szerint csak egyszer szabad a húsokat megforgatni. A halak sütés közben könnyen szétesnek, így célszerű grilltálcára tenni, nyársra húzni vagy alufóliába csomagolni.

A nagyobb zöldségeket egészben is megsüthetitek például a gombát, a lilahagymát, a padlizsánt vagy a kápia paprikát, a többit pedig érdemes felkockázni és nyársra húzni, de alufóliába is csomagolhatjátok. A burgonyát és a kukoricát pedig elő is főzhetitek, ezután kenjétek be fűszervajjal, csomagoljátok be alufóliába és süssétek meg. A zöldségeket kenjétek be olívaolajjal vagy szőlőmagolajjal, fűszerezzétek, de fűszervajjal is megkenhetitek.

A gyümölcsöket vágjátok kockára és húzzátok nyársra, pár perc alatt elkészül. Alma, körte, eper, barack, mangó, ananász, szilva és a citrusok is játszanak. Sütés után ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel ízesíthetitek a gyümölcsöket, kínáljátok hideg görögjoghurt, mascarpone krém vagy vanília fagyi mellé.

Grillpácok

Mustáros-fűszeres pác

1 dl olívaolaj vagy szőlőmagolaj

3 evőkanál mustármagos mustár

1 teáskanál egész bors

1-2 teáskanál egész kömény

1 teáskanál borókabogyó

1 db babérlevél

Joghurtos-zöldséges pác

2 dl natúr joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj vagy szőlőmagolaj

fél citrom leve

ízlés szerint zöldfűszerek

BBQ szósz

1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 dkg sűrített paradicsom

5 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál Worcestershire-szósz

2 evőkanál mustár
őrölt bors

A köret

A sült zöldségeken túl salátákat is kínálhattok a grillezett húsok mellé. A majonézes öntetek gyorsan romlanak, így ezeket kerüljétek. Helyette előtérbe kerülnek a mediterrán saláták, zöldsaláták, paradicsomsaláták és a gabonasaláták.

Grapefruitos madárbegy saláta

http://www.csaladhalo.hu/cikk/partedli/grapefruitos-madarbegy-salata

Tökmagolajos rukkola saláta

http://www.csaladhalo.hu/cikk/partedli/tokmagolajos-rukkola-salata

Görög saláta

http://www.csaladhalo.hu/cikk/partedli/gorog-salata

Grillezés gyerekekkel

A gyerekeket ne hagyjátok egyedül a sütő közelében, kérjétek meg rá őket, hogy távolabb játszanak. Sütés után oltsátok el a parazsat, hogy a sütő minél gyorsabban kihűljön. A sütőt állítsátok fel stabilan, ne hogy a gyerekekre boruljon. A gyerekeknek és a felnőtteknek se adjatok égett húst, a kicsiknek a félig átsütött marhahúst se kínáljátok. Vegyetek színes, mintás papírtányérokat és poharakat, ez is fokozza a jókedvet.

Italok

A grill ételek mellé egyértelműen jól illik a hideg sör, a fröccs, a koktélok és a habzóbor. A gyerekeknek és az alkoholt nem fogyasztóknak pedig készítsetek gyömbérsört és limonádét.

Gyömbérsör

http://www.csaladhalo.hu/cikk/partedli/sorozhetnek-gyerekek

Narancsos-gyömbéres limonádé

http://www.csaladhalo.hu/cikk/partedli/narancsos-gyomberes-limonade-citromfuvel

Vidám sütögetést kívánunk!