Joghurtos kelkáposzta főzelék
A kelkáposzta rendkívül jótékony hatású növény. Régen leveleit, különböző módszerekkel, betegségek gyógyítására is használták, ma már leginkább csak ételként szolgál.
A kelkáposzta rendkívül jótékony hatású növény. Régen leveleit, különböző módszerekkel, betegségek gyógyítására is használták, ma már leginkább csak ételként szolgál.
Vitaminokban gazdag, immunerősítő és kalcium tartalma is magas. Ideális étel lehet a fejlődésben lévő gyerekek számára, és ha ügyesen készítjük el, szeretni is fogják.
Mellesleg a diétázó felnőtteknek is kiváló.
1 kg kelkáposzta
1 fej vöröshagyma
5 db közepes méretű újburgonya
2,5 dl krémes natúr joghurt
3 duci gerezd fokhagyma
1 lapos teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál majoránna
1 db babérlevél
fél dl olívaolaj
só vagy fűszersó, frissen őrölt bors
A káposztát külső leveleitől megtisztítjuk, jó alaposan megmossuk, és apróra vágjuk a leveleket. A burgonyát jó alaposan megdörzsöljük, megmossuk és kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, üvegesre pároljuk rajta a hagymát, átforgatjuk rajta a káposztát, hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Fűszerezzük, sóval, borssal, babérlevéllel, majoránnával, egész tisztított fokhagymával, köménnyel.
Amikor a zöldségek puhára főttek, egy merőkanállal kiveszünk belőle és összeturmixoljuk.
Visszatesszük a turmixolt zöldséget a fazékba, és az egészet összekeverjük joghurttal.
Önmagában is nagyon jó, de feltétként süthetünk hozzá tükörtojást vagy virslit.